Közélet

Vállalhatatlan kötelezettségek miatt tartanak a sárga szemetesektől a társasházkezelők

Vállalhatatlan kötelezettségek miatt tartanak a sárga szemetesektől a társasházkezelők

2020. február 17., hétfő
Vállalhatatlan kötelezettségek miatt tartanak a sárga szemetesektől a társasházkezelők

Ingyen kapják a szegedi háztartások a sárga, szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Ezeknek a kiosztása már folyamatban van, azonban olyan feltételekkel kötelesek a társasházkezelők átvenni a kukákat, amelyek betartása közel lehetetlen.

Jó, a szegedi háztartások tisztán tartását segítő kezdeményezésnek tartják a szegedi társasházak kezelői, hogy a lakóközösségek pályázati úton ingyenesen juthatnak szelektív hulladékgyűjtőkhöz. Az 1100 és 120 literes edények szétosztása már elkezdődött, viszont néhányan nem írták alá az átvételi ívet, mert szerintük csaknem betarthatatlan feltételeket szab az önkormányzat ezek használatához.

Nincs hová tenni

A társasházkezelőknek kiküldött dokumentum szerint ők és az ingatlantulajdonosok egyetemlegesen vállalnak felelősséget a hulladéktárolók rendeltetésszerű használatáért. Ez azt jelenti, hogy üveg és kommunális hulladékot nem lehet elhelyezni az új sárga kukákban, de az épségükért is felelnek a kezelők és a tulajdonosok.

– Főleg a panelházas övezetekben okoz gondot, hogy nincs hová tenni az edényt. Vagyis két verzió van: kitehetik akkor, amikor a hulladékot elszállítják, vagy mindig kint tartják a szemetest – mondta egy társasházkezelő cég ügyvezetője. – Hogy vállalhatok érte felelősséget? Üljek kint mellette? – merült fel benne a kérdés.

Úgy tudjuk, hogy ezekben – egyébként sorszámozott – edényekben még chip sincs, így lekövethetetlen, ha valaki véletlenül vagy szándékosan eltulajdonítja más szemetesét. – Nincsenek olyan helyiségek, ahol ezeket a kukákat tárolni lehetne. Nem lehet felelősséget vállalni azért sem, hogy ellopják – mondta.

Teljesíthetetlen kötelezettségek

Megszólalónk szerint van igazság abban, hogy sokan a kommunális hulladék elhelyezésére is használják a szelektív hulladékgyűjtőket. Saját tapasztalata alapján néhányan csak azért döntenek így, mert többet kell sétálni a kommunális hulladékgyűjtőhöz. – Nem látom, hogyan lehet teljesíteni ezeket a kötelezettségeket – mondta.

Ehhez hasonló konténereket is osztanak. Illusztratív fotónk: Délmagyarország

– Nagyon szívesen aláírom az átvételt, de ezeket a feltételeket nem lehet elfogadni. Időt kellene adni a lakóknak, hogy megszokják az új rendszert. Sokan nem is tudják, hogyan kell szelektíven hulladékot gyűjteni – tette hozzá.

Ki tudja ellenőrizni?

Egy másik társasházkezelő szerint az, hogy nincsenek bechipezve a gyűjtők, szinte lehetetlenné teszik az egyetemleges felelősség betartását. – Nagyon érdekes az önkormányzat hozzáállása – mondta. – Ez egy újabb ránk ruházott feladat. Látható, hogy ugyanúgy jár el az önkormányzat, mint ahogy a házhoz menő lomtalanítást kitalálták – idézte fel. Szegeden már nincs rendszeres lomtalanítás, a lakóközösségeknek kell megrendelniük ezt a szolgáltatást. Megszólalónk alapvetően jó dolognak tartja a kezdeményezést, hiszen segíti a környezettudatosságot. – A probléma az, hogy kint van az utcán. Ki tudja ellenőrizni, hogy ebbe bárki nem odavaló szemetet tesz? – tette fel a kérdést. Szerinte az állagmegóvás kapcsán az is fontos szempont, hogy a hulladékgazdálkodás munkatársai hogyan kezelik az edényeket. – Nem győzöm javítani néha a szemeteseket – jelentette ki a társasházkezelő, aki saját lakóközösségében a szelektíven gyűjtött szennyezett hulladékot (például a sütőolajos flakont vagy a tejesdobozt) a kommunális hulladékhoz dobja át. – De hát ezt nem tudom minden társasházban megcsinálni, aminek én vagyok a kezelője – tette hozzá. – Valós példát mondok: átvettem egy nem épp megfelelő anyagi helyzetben lévő társasházat. Ha onnan elviszi valaki a sárga kukát, akkor én fizessem ki? – vetette fel a kérdést. Kérdéseinket cikkünk írása közben elküldtük az önkormányzatnak. Ha válaszaikat elküldik, azokat közzétesszük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.