Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Politika

Népszavazást kezdeményez Szabó Bálint a fizetős parkolásról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Mert “átverték a szegedieket” – jelentette be a független önkormányzati képviselő hétfőn a Huszár Mátyás rakparton. Szabó öt kérdést nyújt be a helyi választási bizottságnak Szegeden.

Pénteken szavazta meg a szegedi közgyűlés baloldali többsége a Momentum azon előterjesztését, amely szerint októbertől megszüntetik a belvárosban – így a Huszár Mátyás rakparton is – az ingyenes parkolást. A kormánypárti képviselők és Szabó is hiába érvelt amellett, hogy hibás döntés a parkolózóna újbóli kiterjesztése a rakpartra.

A képviselő elmondta, öt kérdést adott be hétfőn. Ezek közül az első a VIP-parkolás megszüntetésére vonatkozik. A pénteken megszavazott előterjesztés szerint októbertől a VIP-parkolóbérletek is megszűnnek Szegeden, viszont a városháza előtt öt VIP-parkolóhelyet alakítanak ki. Ez azért érdekes, mert az elképzelés kevéssel több mint egy hónappal azután született meg, hogy a Gyulai Törvényszék másodfokú ítéletében is elmarasztalta, de enyhítette is Botka László korábbi munkatársainak nem jogerős börtönbüntetését. A hat vádlott közül csak két személy, köztük Solymos László lemondott alpolgármester ítélete emelkedett jogerőre, Mózes Ervin nyugalmazott címzetes főjegyzőé és Kalmár Gábor kabinetfőnöké nem.

“Egyetért-e ön azzal, hogy a Huszár Mátyás rakparton és a klinikák környékén továbbra is ingyenesen biztosítsuk a szegedi családok számára a parkolás lehetőségét?” – mondta Szabó a kérdések ismertetésekor.

Ez nem a szó szerinti kérdés, a képviselő csak a közérthetőség érdekében fogalmazott így – tudtuk meg Szabótól.

Arról januárban cikkeztünk, hogy idén újra kibővítették a parkolózónát a Semmelweis utcára és a Bánomkert sorra, így lehetetlenné tették az ingyenes parkolást az SZTE Szent Györgyi Albert Klinikai Központ közelében.

A harmadik kérdés arra vonatkozik, hogy az önkormányzatnak bűncselekmény következtében született károkozást a kár okozóján hajtsa be az önkormányzat. Ez szintén a parkolóbotrány kapcsán merülhet fel, az elsőfokú ítéletben a Gyulai Járásbíróság több mint 40 millió forintos kárt állapított meg 2008 és 2012 között annak következtében, hogy olyan embereknek osztottak parkolóbérleteket a per vádlottjai, akiknek semmi közük Szegedhez.

Ezzel összefügg a negyedik kérdés, amely azzal foglalkozik, hogy elítélt bűnözők dolgozhatnak-e önkormányzati pozícióban, illetve önkormányzati cégben. Mózes Ervin tavaly nyugdíjba vonult, azonban a Szegedi Vízmű Zrt. igazgatósági elnökévé választotta a közgyűlés novemberben, Kalmár Gábor pedig továbbra is Botka László kabinetfőnöke – habár esetükben egyelőre nem született jogerős döntés.

Civil szervezetek tanácsára Szabó arról is ad be népszavazási kérdést, hogy idén kezdődjön el a déli Tisza-híd tervezése, amelyre másfél milliárd forint körüli összeg szükséges. Ugyan a 2020-as költségvetést múlt héten fogadta el az önkormányzat, Szabó szerint meg lehet teremteni a tervezési költséget, ha csökkentik az önkormányzati képviselők tiszteletdíját, ugyanis évente negyedmilliárd forintot tesz ki ez a tétel a város idén 78 milliárdos büdzséjéből. Szabó szerint sürgeti az idő a várost, mert el kell készülni a tervvel addigra, mire az EU-tagállamok kormányfői elfogadják a 2021-2027 közötti költségvetést.

A képviselő hangsúlyozta, az elmúlt évtizedekben nem kérdezték meg érdemi kérdésben a város lakóit.

“Azt látjuk, hogy Botka László és a baloldali közgyűlési többség átverte a szegedieket, hiszen ők nem hallottak olyat a választási kampányban, hogy ha megnyeri a választást, akkor fizetőssé teszik a klinika környékét. Nem hallott olyat a szegedi ember, hogy ha megnyeri a polgármester és a baloldali többség a választást, akkor eltörli az ingyenes parkolás intézményét, mint ahogy arról sem hallottak a kampányban ígéretet, hogy a VIP-parkolókat fenntartják” – magyarázta a képviselő, aki szerint a közgyűlés baloldali többsége szembe ment a szegediek akaratával.

A kérdések elbírálási határideje 30 nap. Amennyiben a helyi választási iroda elfogadja, további 30 napot kap a beadványozó arra, hogy a lakosság tíz százalékát meghaladó aláírást összegyűjtsön. Csak ezután írható ki a népszavazás.

Tovább olvasom

Közösség

Márki-Zay is vérig sértette a polgári oldalra szavazókat – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szerinte a legszegényebb, legtanulatlanabb emberek szavaznak a Fideszre.

Tovább olvasom

Hírzóna

A fiatalok között is a Fidesz a legnépszerűbb párt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

A baloldalon hasztalanul erőltetik azt a lenéző narratívát, hogy a kormány a tanulatlan, vidéki, idős embereknek köszönheti sikerét.

Tovább olvasom

Hírzóna

Gyurcsány felesége színt vallott az ATV-nek Index-ügyben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szerinte a baloldali önkormányzatok pénzelhetnék a felmondott indexesek új lapját…

Tovább olvasom

Aktuál