Közélet

Megjött a szélvihar – teljes a káosz Szegeden

Megjött a szélvihar – teljes a káosz Szegeden

2020. február 5., szerda
Megjött a szélvihar – teljes a káosz Szegeden

Lezárták a Széchenyi teret, fa dőlt a Belvárosi hídra szerdán. Az óránként akár 90 kilométeres széllökések egy bádoglemezt is feltéptek, ám ezt a továbbra is erős széllökések miatt nem lehetett eltávolítani. Személyi sérülésről egyelőre nem tudnak a katasztrófavédők, akik már 30 helyen hajtottak végre beavatkozást megyeszerte.

Komolyfelfordulást okozott a belvárosban a szélvihar szerdán: a Belvárosi hídra rádőlt egy fa a szegedi hídfőnél, ottjártunkkor már tűzoltók darabolták szét. Itt rendőrök terelik a forgalmat, amíg a tűzoltók eltüntetik az akadályt. A Széchenyi teret már órákkal ezelőtt lezárták, ugyanis az egyik ház mintegy 40 négyzetméteres bádoglemeze elmozdult a Kárász utca felőli oldalon. A bádoglemez több stukkót is levert az épületről, miután azok az utcára zuhantak. A lemezt azonban nem lehet eltávolítani, hiszen a mentés egyelőre balesetveszélyes – közölte portálunkkal a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az SZKT közlése szerint a Széchenyi téren megforduló trolijáratok közül az 5-ös a Körtöltés utca felől, a 9-es a Vértó, valamint a 19-es Makkosház irányából a Bartók térig közlekedik. Ugyanezek a járatok az ellenkező irányból a Vár utcáig közlekednek. Köztük pótlóbusszal lehet közlekedni.A 7-es trolibusz Bakay Nándor utca irányból csak a Bartók Béla térig, illetve a Vár utca és Újszeged között közlekedik.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság portálunkat arról is tájékoztatta, hogy külön intézkedéseket nem tettek a szélvihar miatt, a megye minden laktanyájában ugyanannyian vannak, mint egyébként is szoktak. Az ügyeletükben van változás azonban, hiszen tömegesen hívják őket. A hívások szerda délután szaporodtak meg, Csongrád megyében már 30 beavatkozást hajtottak végre.

Személyi sérülésről nem tudnak a katasztrófavédelem munkatársai, akik kérik a lakosságot, ha bárhol látnak balesetveszélyes fát vagy ágat, akkor értesítsék őket. Az erős szél szén-monoxid-mérgezést is okozhat, ugyanis a színtelen és szagtalan, mérgező gázt visszafújhatja a kéménybe, ebből már két ilyen eset is volt a megyében.

Hangsúlyozták: mindenki vigyázzon értékeire és saját testi épségére, ezért autóval például fa alá ne parkoljon senki.

A Mikszáth Kálmán utcán a Centrum gödörnél is érdemes óvatosan közlekedniük a gyalogosoknak, ugyanis az ott zajló építkezés kordonját vélhetően a szél borította le szerdán.

Az Időképen elérhető adatok szerint szerdán a kora délutáni órákban a széllökések meghaladták az óránkénti 80 kilométeres sebességet is, legalábbis ennyit mért az Aquapolis kilátóján található automata.

A legerősebb széllökés délután 1 óra körüli volt, ekkor óránként 93 kilométerrel fújt a szél a grafikon szerint. Szinte az egész országban – beleértve Csongrád megyét is – másodfokú riasztást adtak ki az erős széllökések miatt, Pest, Heves és Nógrád megyékben pedig "csak" elsőfokú riasztás van érvényben. Csütörtökön várhatóan csillapodik az elmúlt napokra jellemző erős légmozgás, így szerda délután még csak elsőfokú riasztást adtak ki a megyére.

Tavaly már volt ehhez hasonló

Szeptemberben óriási szélvihar sújtotta Szegedet. Ennek következtében faágak és jelzőlámpák szakadtak le, többen megsérültek a városban. Egyelőre nem tudunk személyi sérülésről sem mi, sem a katasztrófavédelem, és reméljük, ez így is marad. Januárban jelent meg a hír, amelyről mi is beszámoltunk: egy nyugdíjas férfi fejére szakadt egy japánakác ága a Hajnóczy utcában, ami elkerülhető lett volna, ha a balesetveszélyes fát kivágják. A férfi látleletei elkészülése után

feljelentés-kiegészítést

tervezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.