Meteor

Este ér Szegedre az újabb nagy vihar

Este ér Szegedre az újabb nagy vihar

2020. február 10., hétfő
Este ér Szegedre az újabb nagy vihar

Az OMSZ Veszélyjelző Központjának tájékoztatása szerint este akár 80 km/h-t is meghaladó széllökések lehetnek Szegeden. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelem felkészülten várja az újabb vihart.

Este ér ide a vihar

Egy hét sem telt el azóta, hogy

egy hatalmas szélvihar következtében több órára megbénult a szegedi közlekedés.

Most egy újabb vihar közelít Szeged felé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszélyjelző Központjának tájékoztatása szerint egyelőre a déli szelet kísérik erős, helyenként viharos széllökések.

Az esti órákban egy hidegfront következtében északnyugatira fordul a szél, ez pedig 80 km/h-t is meghaladó széllökéseket eredményezhet Szegeden. A hidegfront érkezése 18 óra magasságában várható.

Addig a délnyugati szélből egyre gyakoribbá válnak a 60 km/h-t meghaladó széllökések, ami már viharnak minősül. Éjszaka mérséklődik az légmozgás, de holnap a délelőtti órákban ismét erőre kap az északnyugati szél, ez valószínűleg nem jár akkora kockázattal, mint a ma esti hidegfront, ugyanakkor előfordulhatnak 60 km/h-t elérő széllökések. Az előrejelzések szerint a közeledő szélvihar elsődlegesen várhatóan inkább a dunántúli területeket érinti majd, de természetesen térségünkben is fel kell készülni a viharos szélre.

Felkészült a katasztrófavédelem

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem helyettes szóvivője lapunk megkeresése elmondta, a hivatásos tűzoltóságok felkészülten várják a jelzéseket, de szükség szerint önkéntes tűzoltó egyesületek, illetve önkéntes mentőcsoportok is részt tudnak venni a kárfelszámolásban, ahogy ez a múlt heti vihar során is történt. – Az egy időben több településen bekövetkező káresetek felszámolása a beavatkozó egységek megyei szintű koordinációját igényli. Ennek megfelelően felkészültünk a Megyei Műveletirányítási Főügyelet megerősítésére, szükség szerint a megyei operatív törzs működtetésére is – fogalmazott.

Mit ne csináljunk a vihar idején

A helyettes szóvivő felhívta arra a figyelmet, hogy mit érdemes elkerülni a vihar idején:

  • lehetőség szerint tartózkodjunk fedett helyen (lakás, munkahely, stb.), amennyiben nem feltétlenül szükséges, csak a vihar átvonulása után intézzük ügyeinket (pl. bevásárlás)
  • a kertben lévő eszközöket, kerti bútorokat vigyük be az épületbe, ezeket a tárgyakat könnyen képes mozdítani a szél, és az anyagi kár mellett komoly sérülést is okozhatnak
  • ugyanez a helyzet a lakások erkélyén tárolt anyagokkal is: a könnyen mozdítható eszközöket célszerű bevinni a lakásba
  • amennyiben rendelkezésre áll, garázsban parkoljunk járművünkkel. Természetesen sokan kénytelenek az utcán parkolni, ilyen esetben, ha mód van rá, ne parkoljunk fák alá, hiszen a kidőlő fák, leszakadó ágak életveszélyesek, és jobb esetben is komoly anyagi kárt okozhatnak a járműben
  • véletlenül se ebben az időszakban égessünk kerti hulladékot, hiszen ilyen szélben a tűz teljesen kiszámíthatatlanul, bármilyen irányban képes terjedni, egy égő gallyat, parázsló darabot bármikor felkaphat, ami komoly tűzeset kialakulásához vezethet!

Szerettük volna megtudni az IKV-tól, hogy a múlt heti vihar megközelítőleg mekkora károkat okozott az általuk kezelt ingatlanokban, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

(Kiemelt képünk archív)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.