Este ér Szegedre az újabb nagy vihar

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az OMSZ Veszélyjelző Központjának tájékoztatása szerint este akár 80 km/h-t is meghaladó széllökések lehetnek Szegeden. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelem felkészülten várja az újabb vihart.

Este ér ide a vihar

Egy hét sem telt el azóta, hogy egy hatalmas szélvihar következtében több órára megbénult a szegedi közlekedés. Most egy újabb vihar közelít Szeged felé.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszélyjelző Központjának tájékoztatása szerint egyelőre a déli szelet kísérik erős, helyenként viharos széllökések.

Az esti órákban egy hidegfront következtében északnyugatira fordul a szél, ez pedig 80 km/h-t is meghaladó széllökéseket eredményezhet Szegeden. A hidegfront érkezése 18 óra magasságában várható.

Addig a délnyugati szélből egyre gyakoribbá válnak a 60 km/h-t meghaladó széllökések, ami már viharnak minősül.

Éjszaka mérséklődik az légmozgás, de holnap a délelőtti órákban ismét erőre kap az északnyugati szél, ez valószínűleg nem jár akkora kockázattal, mint a ma esti hidegfront, ugyanakkor előfordulhatnak 60 km/h-t elérő széllökések.

Az előrejelzések szerint a közeledő szélvihar elsődlegesen várhatóan inkább a dunántúli területeket érinti majd, de természetesen térségünkben is fel kell készülni a viharos szélre.

Felkészült a katasztrófavédelem

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem helyettes szóvivője lapunk megkeresése elmondta, a hivatásos tűzoltóságok felkészülten várják a jelzéseket, de szükség szerint önkéntes tűzoltó egyesületek, illetve önkéntes mentőcsoportok is részt tudnak venni a kárfelszámolásban, ahogy ez a múlt heti vihar során is történt.

– Az egy időben több településen bekövetkező káresetek felszámolása a beavatkozó egységek megyei szintű koordinációját igényli. Ennek megfelelően felkészültünk a Megyei Műveletirányítási Főügyelet megerősítésére, szükség szerint a megyei operatív törzs működtetésére is – fogalmazott.

Mit ne csináljunk a vihar idején

A helyettes szóvivő felhívta arra a figyelmet, hogy mit érdemes elkerülni a vihar idején:

  • lehetőség szerint tartózkodjunk fedett helyen (lakás, munkahely, stb.), amennyiben nem feltétlenül szükséges, csak a vihar átvonulása után intézzük ügyeinket (pl. bevásárlás)
  • a kertben lévő eszközöket, kerti bútorokat vigyük be az épületbe, ezeket a tárgyakat könnyen képes mozdítani a szél, és az anyagi kár mellett komoly sérülést is okozhatnak
  • ugyanez a helyzet a lakások erkélyén tárolt anyagokkal is: a könnyen mozdítható eszközöket célszerű bevinni a lakásba
  • amennyiben rendelkezésre áll, garázsban parkoljunk járművünkkel. Természetesen sokan kénytelenek az utcán parkolni, ilyen esetben, ha mód van rá, ne parkoljunk fák alá, hiszen a kidőlő fák, leszakadó ágak életveszélyesek, és jobb esetben is komoly anyagi kárt okozhatnak a járműben
  • véletlenül se ebben az időszakban égessünk kerti hulladékot, hiszen ilyen szélben a tűz teljesen kiszámíthatatlanul, bármilyen irányban képes terjedni, egy égő gallyat, parázsló darabot bármikor felkaphat, ami komoly tűzeset kialakulásához vezethet!

Szerettük volna megtudni az IKV-tól, hogy a múlt heti vihar megközelítőleg mekkora károkat okozott az általuk kezelt ingatlanokban, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

(Kiemelt képünk archív)

Előző sztori

Sporthétfő: megizzadt a dán bajnok ellen a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

Folyamatosan épülnek új bölcsődék Csongrád megyében

Legutóbbi hasonló cikkek