Vereséggel is továbbjuthatunk, de kár lenne kockáztatni

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás István szövetségi kapitány kissé bizonytalannak és némileg fásultnak látta a magyar férfikézilabda-válogatottat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Svédországgal szemben hat góllal elveszített mérkőzésen.

Az első félidőben ment minden a maga útján, de úgy érzem, mintha fásultabbak lettünk volna – nyilatkozta az edző a 2418-ra elveszített találkozót követően. Hozzátette, játékosai futhattak volna többet a szünet előtt, lehettek volna indítási lehetőségeik, de többször is beragadtak, megálltak. A kapitány úgy értékelt, védekezésben rendben voltak, Mikler Roland pedig kiválóan védett, tartást adott a csapatnak, a lövéseknél viszont nem igazán találták a megfelelő távolságot és ritmust, ez pedig némi bizonytalanságot okozott.

– Egyszer kicsit közelebb voltunk, egyszer kicsit távolabb. Ilyenkor csak centikről van szó, mégsem tudtuk eredményesen befejezni a lövéseket. Ilyen előfordul  magyarázta Gulyás. Az edző elárulta, próbálták levenni a játékosok válláról a terhet, ennek ellenére biztosan volt rajtuk egy kis nyomás is, hiszen a csapat jó sanszot kapott eddigi sikereinek köszönhetően.

Négygólos vereség is elég lehet a magyaroknak
A magyar férfikézilabda-válogatott akkor is továbbjut az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjéből, ha a szerdán (ma) 16 órakor kezdődő mérkőzésen négy góllal kikap Portugáliától, este pedig Izland legyőzi Svédországot. Ebben az esetben a magyar, a portugál és az izlandi csapat egyaránt négy ponttal zárná a középdöntő malmői csoportját, az egymás elleni eredmények alapján körbeverés alakulna ki közöttük, vagyis a gólkülönbség döntene, ami négygólos vereség esetén még a magyaroknak, ötgólos kudarc esetén viszont már a portugáloknak kedvezne. A csoport harmadik helyezettje szombaton Stockholmban a torna ötödik helyéért játszhat, illetve kijut az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikére. Ez motiválhatja a magyarokat és a portugálokat, az izlandiakat viszont nem, mert nekik már matematikai esélyük sincs a továbbjutásra. A svédek már szintén nem léphetnek tovább, de ők már a tavalyi világbajnokságon megszerezték az olimpiai selejtezős helyüket. Amennyiben a társházigazdák csapata szerda este legyőzi Izlandot, és a magyarok kikapnak Portugáliától, ugyancsak hármas pontazonosság alakul ki, ami a portugáloknak kedvez, mivel tíz góllal legyőzték a svédeket, ebben az esetben tehát a magyarok búcsúzni kényszerülnének. A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, majd a svédekkel szembeni vereség előtt legyőzte Szlovéniát. A pénteki elődöntő résztvevői közül háromnak a kiléte már ismert: Norvégia, Horvátország, és a címvédő Spanyolország biztosan ott lesz a négy között. A negyedik csapat Szlovénia lehet, amennyiben nem kap ki a norvégoktól. Ha veszít, a portugálok legyőzésével a magyarok jutnak az elődöntőbe.

– Továbbra is bátorítjuk őket. Ezeket a mérkőzéseket élményként kell megélni. A szünetben is azt mondtuk nekik, hogy nem történt semmi, menjenek tovább, és mosolyogjanak, mint az előző meccseken, akkor semmi gond nem lesz  mesélte. Hozzáfűzte, bár a svéd válogatott jelenleg nem a világ legjobb formában lévő együttese, ettől függetlenül élcsapatról van szó, éljátékosokkal. – Tudtuk, hogy mindent meg fognak tenni, küzdeni fognak, de ezzel nálunk sem volt baj, a srácok mindent megtettek  nyilatkozta.

A magyar válogatott a svédek elleni meccs vége után 18 órával, vagyis szerdán 16 órától Portugáliával találkozik a középdöntő utolsó fordulójában. Gulyás István szerint szénhidrát, fehérje, vitaminok és folyadék bevitelével fel kell tölteni a játékosok energiaraktárait, amilyen gyorsan csak lehet.

Amennyiben a csapat pontot szerez a portugálokkal szemben, biztosan továbbjut a stockholmi döntő hétvégére, ahol az elődöntőket és a helyosztókat rendezik, továbbá az április olimpiai selejtezőtornák egyikére. A svéd fővárosba egyébként egy- vagy kétgólos szerdai vereséggel is eljuthat, ha este Izland legyőzi Svédországot. Ha viszont a svédek nyernek az északi szigetország együttese ellen, az a portugáloknak kedvez az egymás elleni eredmények miatt.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, majd a svédekkel szembeni vereség előtt legyőzte Szlovéniát.

A védekező-specialista Sipos Adrián leszögezte, Mikler Roland extra teljesítményt nyújtott, a védekezés is jól működött, de mindenkinek jobban kell összpontosítania a feladatára a pályán, és jobban kell figyelniük a kipattanó labdákra. – Lehet, hogy elfáradtunk, és ez most jött ki. Nagyon remélem, hogy a következő meccsen ugyanúgy lépünk pályára, ahogyan eddig. Most is lehetett látni momentumokat, például védekezésben, és nagyon reménykedem, hogy a szerdai mérkőzést meg tudjuk nyerni  nyilatkozta.

A Tatabánya beállója elismerte, nagyon kevés idejük van, de muszáj mindenkinek kipihennie a vesztes meccset, és jól felkészülni szerda délelőtt. Bóka Bendegúz azt mondta, nem része a taktikának, hogy a szélsőkhöz még a passzok során is alig jut el a labda, mind a hat játékosra építenek a támadások során. – Mostanában úgy sült el, hogy kevesebb labda jött a szélekre. Mindenkinek ugyanolyan feladata van, remélem, a további meccseken több labdát kapnak a szélsők  közölte a Balatonfüred jobbszélsője.

Bóka úgy vélekedett, ha a 43. percben, 1515-ös állásnál lőnek egy-két gólt, lehetséges, hogy ezúttal is megfordul az állás, átveszik a vezetést, és fordítva alakul a végjáték. Hangsúlyozta, a portugálok nagyon jól játsszák a hét a hat elleni játékot támadásban, arra alaposan fel kell készülniük a szerda délelőtti videóelemzés során.

Bartók a keretben
A Portugália elleni, szerdai utolsó középdöntő-mérkőzés előtt kihasználta újabb cserelehetőségét a magyar válogatott: Tóth Ádám helyett Bartók Donát került a 16 fős keretbe.

 

Előző sztori

Két kocsi karambolozott Szentesen

Következő sztori

Megint meglódultak a migránsok, legutóbb ötvenegyet fogtak Csongrádban

Legutóbbi hasonló cikkek