Politika

Rendkívüli közgyűlést tartanak hétfőn a városházán

Rendkívüli közgyűlést tartanak hétfőn a városházán

2020. január 26., vasárnap
Rendkívüli közgyűlést tartanak hétfőn a városházán

A parkolóper másodfokú ítéletének nyomán hívtak össze rendkívüli közgyűlést a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai.

Az ülés napirendi pontjai elérhetőek a városházán, ezek szerint a frakciók azt kérik, erkölcsi okokra hivatkozva szüntessék meg Kalmár Gábor tisztségét kabinetfőnökként. Mózes Ervin tavaly februárban jelentette be, hogy nyugdíjba vonul, azonban néhány hónapja a Szegedi Vízmű Zrt. igazgatóságának elnökének választották, így az ő visszahívását is kezdeményezik a kormánypárti frakciók.

Kalmár Gábor és Solymos László hallgatja Mózes Ervin beszédét az utolsó szó jogán. Fotó: Kovács Ferenc

Mindemellett ad-hoc bizottság felállítását indítványozzák. Ahogy arról korábban Tápai Péter, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője beszélt,

a bírói indoklásban elhangzott

, hogy csak azok ügyében tudott ítéletet hozni a parkolóperben másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék, akik szerepeltek az ügyészség vádiratában. Ez alapján azt feltételezik a jobboldali pártok képviselőcsoportjai, felmerülhetnek további érintettek az ügyben.

"A fenti félreértések tisztázásának, továbbá a jogosultak körének pontos meghatározásának, valamint a bérletek kiosztására vonatkozó szabályok pontosítása érdekében ad-hoc bizottság létrehozását javasoljuk" – szerepel a dokumentumban.

Javaslatuk szerint a frakciók a bizottság tagjait a közgyűlésben jelölhetik. Megírtuk: január 10-én született

másodfokú ítélet

a parkolóperben, mely szintén elmarasztalta a vádlottakat, ám az elsőfokon megállapított felfüggesztett börtönbüntetésüket pénzbüntetésre enyhítették. Az ítélet Solymos László lemondott alpolgármester esetében emelkedett jogerőre, viszont Mózes Ervin és Kalmár Gábor ügyében elévülésre hivatkozva megszüntette az eljárást a Végh Edit vezette bírói tanács a 2008-2009-es időszakra, így a nyugalmazott címzetes főjegyző és a kabinetfőnök esetében még nem jogerős az ítélet. Várhatóan a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik az ügyük, amennyiben senki nem jelez összeférhetetlenséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.