Közélet

Zakatol a geotermikus termelés Felsővároson

Zakatol a geotermikus termelés Felsővároson

2019. december 6., péntek
Zakatol a geotermikus termelés Felsővároson

Kamionoktól féltik a szervizutakat a felsővárosiak: a Csaba utcai panelházak mögött is geotermikus kúttal kezdték el a termálvíz kitermelését.

"Nekünk nem szólt senki" – mondta Kerényi Gáborné a Csaba utcán. Az asszony és a lépcsőházában élők is meglepődtek, amikor kamionok kezdtek el a szervizutakon járni. "Én autóval már ugyan nem járok, de sokan attól félünk, hogy tönkremennek az utak" – magyarázta. Ez összhangban van azzal, amit a Délmagyar is megírt. A kivitelezést végző cég ugyanis csak a kút közvetlen környezetében élőket értesítette a munkálatokról. A termálkutat három panelház és a töltés határolja el, de a szerkezetet nem kerítették el, csupán a konténerek nyújtanak némi takarást a kútnak.

Ottjártunkkor épp nagy zajjal folytak a munkálatok – nem kizárt, hogy esetenként még éjszaka is dolgozni fognak a helyszínen. Ennek kapcsán Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező cég fúrási üzletágvezetője nyilatkozta azt a megyei lapnak, hogy műszaki megfontolásokból lehet, hogy éjszakai munkavégzéssel is számolniuk kell az ott élőknek.

"Ezt a zajt nem lehet elviselni, de próbálunk türelmesek lenni. Tudjuk, hogy nem véletlenül vannak itt a munkások se, nekik is lenne jobb dolguk annál, mint hogy a hidegben dolgozzanak" – foglalt állást Cserép Tünde, aki az egyik közeli sorházban lakik. "Nekünk szóltak, de a többség nem örült annak, hogy ide is kutat hoznak. Úgy tudom, hogy a terepet és az utakat helyre kell állítaniuk, ha végeztek, emiatt engem leginkább csak a zaj zavar" – mondta. A szervizutak kérdését árnyalja, hogy a Gyík utcai bölcsőde felújítása miatt is a szervizutakat használják a nehézgépjárművek.

Mihálik Edvin, a város zöld programjáért felelős tanácsnok a legutóbbi közgyűlésen beszélt arról, hogy Európa második legnagyobb geotermikus rendszerét alakítják ki Szegeden. Az Etelka soron kezdődött a beruházás, ott kezdték el az első kút fúrását áprilisban. Ezután a Kertész utcában, most pedig a Csaba utcánál fúrtak. Szeged-szerte 27 helyen várhatóak hasonló munkálatok. "Azóta már majdnem elkészült Odesszában a rendszer két visszasajtoló és egy kitermelő kúttal. Most ugyanilyen munkálatok zajlanak Felsővároson, ahol az egyik visszasajtoló már kész az Etelka soron, és hamarosan kezdik a fúrást a töltésnél" – mondta a Délmagyar kérdésére Kóbor Balázs, a Szetáv Kft. ügyvezetője. A beruházás végén 50-60 százalékkal kevesebb földgázt kell elégetnie a Szetávnak. A projekt ütemterve szerint a városrészben még

egy fúrás kezdete várható

januárban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.