Politika

Országosan kiemelkedő szociális rendszerrel dicsekszik Joób Márton

Országosan kiemelkedő szociális rendszerrel dicsekszik Joób Márton

2019. december 9., hétfő
Országosan kiemelkedő szociális rendszerrel dicsekszik Joób Márton

Két héttel a brutális mértékű szociális bérletidíj- és lépcsőházi takarításidíj-emelés után a szeged.hu önkormányzati hírportálon dicsekedett Joób Márton szociális tanácsnok.

Hétfőn jelent meg az az interjú, amelyben Joób Márton korábbi foglalkoztatási, szociális és sportbizottság vezetőt, az új ciklusban azonban ugyanezzel a területtel foglalkozó tanácsnokként kérdezték. "Főként a szociális területre figyelnek oda helyben és országosan is az emberek, hiszen Szeged az utóbbi öt évben egy egyedülálló programot hajtott végre" – szerepel az interjúban ez a mondat második felvetésként. Erre Joób egyetértését kifejezve a szociális lakhatás számadataival dicsekedett, elmondása szerint ugyanis az elmúlt 5 évben 700 szegedi család jutott szociális bérlakáshoz.

"Ezt mindenképpen folytatnunk kell. A város számára fontos, hogy a családokat támogassuk, mert meggyőződésünk, hogy csak akkor lehet sikeres egy város vagy ország, ha erős családok kötelékeiből épül fel. Ugyanakkor olyan szociális hálót építettünk helyben, amely erős, de kötelességünk ezt tovább bővíteni. Oda fogunk figyelni minden szegedire, aki nehéz helyzetbe kerül. Az a célom, hogy a szegedi családok érezzék a város támogatását" – válaszolta a tanácsnok. Novemberben az első rendes közgyűlésen szavazott a grémium a lakásrendelet módosításáról. Ennek értelmében vannak olyan szociális bérlakások, amelyeknek a bérleti díjai négyzetméterenként 25 százalékkal nőnek öt év alatt.

De még nagyobb mértékben emelik a lépcsőházak takarítási díját is: lehet olyan lépcsőház, amelyik havonta több mint 100 ezer forintot fizet.

A rendeletmódosítás komoly vitát generált az ülésen: az önkormányzat álláspontja szerint így is a piaci árak negyedét vagy harmadát teszik majd ki a szociális bérleti díjak 2024-ben, a takarítási díjak emelését pedig a piaci szolgáltatókhoz viszonyított hátránnyal, valamint a takarításon túlmutató szolgáltatások, például a lakóház környezetének rendben tartásával magyarázzák.

A legfontosabb érvként azonban azt említi az önkormányzat, hogy így is az IKV-s üzlethelyiségek bérleti díjai fedezik a szociális bérlakások fenntartási díjait. Ez a rendeletmódosítás 2600 lakásban élő szegedi család életét befolyásolja a következő öt évben.

Botka László az ülésen elmondta, az országban nem történt olyan, hogy több száz szociális bérlakást újított volna fel egy önkormányzat 2 milliárd forintból, saját költségen. A KDNP-frakció az ülés után közleményben reagált a megszavazott módosításra: a Haág Zalán vezette képviselőcsoport álláspontja szerint a városvezetés csak szóban szolidáris, hiszen lesöpörték azt a javaslatát az asztalról, amely szerint egy évre befagyasztották volna a bérleti díjak emelését, ezután az IKV helyzetének felmérése alapján döntöttek volna az emelésről.“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a bizottsági alelnökök, elnökök, tanácsnokok megnövelt javadalmazásának pluszköltségét a szociálisan leghátrányosabb helyzetű emberekkel igyekeznek megfizettetni. A választási kampányban nem ezt ígérték. Ez nem baloldali politika, s ami még fontosabb, nem is igazságos” – fogalmazott Haág novemberben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.