Közélet

Minden a Szeviép-ügy bíráiról - röviden a lényeg

Minden a Szeviép-ügy bíráiról - röviden a lényeg

2019. december 19., csütörtök
Minden a Szeviép-ügy bíráiról - röviden a lényeg

Elképesztő összefüggéseket talált a PestiSracok.hu a Szeviép-ügyben felmentő ítéletet hozó bírók és a szegedi önkormányzat között. Kiderült: az egyik bíró családi cége több százmillió forintos megbízást kapott a szegedi önkormányzattól; a háromfős törvényszéki bíró bíró tanács egy másik tagja jócskán áron alul, a piaci ár feléért jutott hozzá egy belvárosi luxuslakáshoz; míg a Szegedi Törvényszék megbízott törvényszéki bírójának a Szeviép-ügy egyik vádlottjától született gyermeke.

A társadalmat mélyen felháborító ítélet kapcsán egészen elképesztő összefüggéseket talált a PestiSracok.hu a Szegedi Törvényszék és a szegedi városvezetés között, ami a bírói függetlenséget és igazságszolgáltatást új megvilágításba helyezi. A Szeviép és a szocik, illetve azon belül is a Botka László vezette önkormányzat kapcsolatát talán már nem kell magyaráznunk. A 2010-es kormányváltás előtt állami megrendelésekből, majd utána már csak önkormányzatoktól, kiemelten a szegeditől, illetve a város cégeitől mintegy 34 milliárd forinttal gazdagodott a cég. Csak szegedi projektekből mintegy 21 milliárd forint landolt a Szeviép-kasszában. Ennek töredéke az a hat és fél milliárd forint, ami köddé vált, csakhogy a számok mögött több száz család egzisztenciája, élete van a mérleg másik serpenyőjében. A vádlottak és az őket mentegetők hol recesszióra, hol késve fizetett állami megrendelésekre hivatkoznak. Még a másodfokon eljáró tanácsvezető bírónő is osztotta az érvelést, és

felmentette a vádlottakat (nem jogerősen), homokegyenest szembemenve az elsőfokú ítélettel

, amelyben összesen 16 év négy hónap szabadságvesztésre ítélték a három vádlottat. Oltványi Józsefre 5 év 2 hónap fogházbüntetést, Pistrui Lászlóra 5 év 2 hónap börtönbüntetést szabtak ki, míg Baranyi Sándor hat év börtönt kapott.

Nem voltak elegendőek a bizonyítékok ahhoz az elsőfokú eljárásban, hogy kétséget kizáróan meg lehessen állapítani a csődbűntett elkövetését – indokolta ítéletét a másodfokú bíróság.

Százmilliós önkormányzati megbízások

Dr. Nóvé Ágnesről, a háromfős törvényszéki bírói tanács egyik tagjáról

azt állítja a portál

, hogy férjével közösen egy építőipari vállalkozást birtokolnak, amely korábban csak kisebb munkákat végzett, adózás utáni éves eredménye maximum 18 millió forint volt,

ám a Szeviép-ügy másodfokú eljárása előtt három önkormányzati munkát is kaptak közel 800 millió forint értékben,

a legnagyobbat, egy 750 milliós kivitelezést egy másik céggel konzorciumban. A három megbízásól az Éptárker Kft. több bevételhez jutott néhány hetes munkával, mint máskor egy egész év alatt. Mint ismert, az alvállalkozókat és bedolgozókat legalább hatmilliárd forinttal megkárosító Szeviép-vezérek Botka László baloldali polgármester fő kedvezményezetti köréhez tartoztak és ezer szálon kötődnek a helyi, illetve országos MSZP-hez és általában Gyurcsány Ferenc köreihez – írja a lap.

Törvény mondja ki, hogy bíró nem lehet gazdasági társaság korlátlan felelősségű tagja. Nóvé Ágnes esetében ugyan nem korlátlan a felelősség, hiszen csak felerészben tulajdonosa a cégnek, csakhogy a másik tulajdonos a férje, erről viszont nem rendelkezik részletesen a bírók jogállásáról szóló törvény. A Pesti Srácok szerint egy jogi kiskaput használhattak ki, hogy teletömjék a zsebüket, mielőtt az építőipari vállalkozó-bíró fel nem mentette az évtized egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének vádlottait. A Szegedi Törvényszék sajtómegkeresésre küldött válaszából kiderül, hogy

a Szeviép-ügyben eljáró bírói tanács egyik tagja sem jelentett összeférhetetlenséget.

Az oknyomozó cikk megjelenését követően az Országos Bírói Hivatal elnöke, Senyei György Barna jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét, aki már el is indította a belső vizsgálatot.

Luxuslakás jutányos áron

A háromfős törvényszéki bírói tanács egy másik tagjáról, a tanácsvezető bíróról is furcsa dolgok derültek ki. A portál azt állítja, hogy a szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. 2015 novemberében

12,4 millióért adott egy száz négyzetméteres lakást

a belváros egyik legfrekventáltabb részén Kovalcsik Évának.

Az ingatlan a Kölcsey utca 4. szám alatt található, az impozáns, műemléki épületben, a Wagner-palotában. Az 1905-ben épült lakóház Szeged egyik legszebb szecessziós épülete, benne klasszikus polgári lakásokkal, luxuskivitelben. Az ingatlannet.hu statisztikái szerint

2015 novemberében egy szegedi belvárosi, száz négyzetméteres lakás átlagára 25 millió forint volt, tehát dupla annyi, mint amennyiért Kovalcsik Éva hozzájutott.

A tulajdoni lapról az is kiderül a lap szerint, hogy a bírónő mindösszesen nyolc napig volt a luxuslakás tulajdonosa, majd tovább is adta Szeged egyik ismert, dúsgazdag vállalkozójának. Azt nem tudni, hogy mennyiért, mert nem közérdekű adat, így tehát nem lehet tudni, hogy a bírónő mennyit keresett a szegedi önkormányzat vagyonán. De ez még nem minden, ugyanis

arra is fény derült

, hogy Dr. Nagy Andrea, igazgatási feladatok ellátásával megbízott törvényszéki bíró (tehát az a bírósági vezető, aki a törvényszékre érkező ügyeket a bírói tanácsoknak kiszignálja) a Szeviép-ügy egyik ügyvédjének, a harmadrendű vádlott P. Lászlót védő Szilágyi Jánosnak a párja, akitől gyereke is született. Az ügyben a Déli Szó is sajtómegkeresést küldött a Szegedi Törvényszéknek és a szegedi önkormányzatnak is, azonban csütörtök délelőttig egyik helyről sem érkezett válasz. A szegedi önkormányzat internetes oldalán, a szeged.hu-n jelent meg mindössze egy rövid írás, amelyben elismerik, hogy az ÉPTÁRKER Kft. közel 800 millió forintos megbízást kapott a Botka László vezette önkormányzattól.

A napvilágra került információk alapján Halász János, a Fidesz frakció szóvivője az MTI jelentése szerint azt közölte, "az látszik, hogy Botka László a másodfokon döntő bírói tanács tagjait előnyökhöz jutotta a szegedi önkormányzaton keresztül, és ez erősen felveti a bírói korrupció gyanúját".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.