Közélet

Felmentették a Szeviép-vezéreket

Felmentették a Szeviép-vezéreket

2019. december 13., péntek
Felmentették a Szeviép-vezéreket

Másodfokon felmentették a Szeviép csődbűntett fővádlottjait pénteken bizonyíték hiányában a Szegedi Törvényszéken. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség fellebbezést nyújtott be.

Nem voltak elegendőek a bizonyítékok ahhoz az elsőfokú eljárásban, hogy kétséget kizáróan meg lehessen állapítani a csődbűntett elkövetését – indokolta ítéletét a másodfokú bíróság Szegeden. E szerintaz elsőfokú bíróság a lehetséges körben folytatta le az eljárást, de nem a szükséges körben. Majdnem saját kompetenciáját is túllépve igyekezett olyan bizonyítékokat beszerezni, amelyek alapján megalapozott tényállást alapíthattak volna meg.

"A Szeviép gazdasági életének csak kis részét fedték le, az eljárás során nem lehet kiragadni bizonyos cselekményeket annak megállapítása szempontjából. A vállalat teljes gazdasági életét kellett volna vizsgálni a vád tárgyát képező időszakban" – magyarázta Kovalcsik Éva.

Ehhez a teljes könyvelési anyagra, analitikára szükség lett volna, amit pedig egy szakértői csoport teljes átvizsgálásával kellett volna elemezni. Meg kellett volna állapítani, hogy a gazdasági világválság Magyarországon érzékelhető volt-e vagy sem. Az indoklásban elhangzott, hogy a szakértő előadásával megegyezően arra hivatkoztak a vádlottak, hogy ha a magyar- és a román állam megfizeti a vállalkozási díjat, nem következik be az építőipari vállalat fizetésképtelensége.

"Mindvégig azzal védekeztek, hogy a leányvállalatoknak nyújtott kölcsönök tulajdonképpen finanszírozások voltak. Ezeknek nem foglalták le a dokumentumait, nem volt olyan helyzetben egy hatóság sem, hogy megállapítsa, helytálló volt-e ez a védekezés" – jelentette ki a bírónő, aki szerint minden tényalapot nélkülöző és meglehetősen szubjektív megállapítás, hogy a fővádlottaknak számolniuk kellett volna azzal, hogy a gazdasági világválság begyűrűzött. Az indoklás szerint a szakértő mindvégig azt kifogásolta, hogy nem kapta meg teljeskörűen az iratokat, így pontos véleményt nem lehetett megállapítani. A másodfokú bíróság álláspontja szerint nem talált kompenzációs jegyzőkönyveket a szakértő, de nem lehet megállapítani, hogy a tárgyidőszakban nem volt. B. Sándor és P. László védői a védenceik ellen indítványozott kényszerintézkedés megszüntetését indítványozták, ezt a bíróság jóváhagyta, mindemellett három nap gondolkodási időt kértek. Földes Attila ügyész fellebbezést nyújtott be a vádlottak börtönbüntetésének kiszabásáért, így az ítélet nem jogerős. O. Józsefet, B. Sándort és P. Lászlót nem jogerősen szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság tavaly novemberben, ezt az ítéletet semmisítette meg a törvényszék pénteken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.