Közélet

Fidesz: erősen felmerül a bírói korrupció gyanúja a Szeviép-ügyben

Fidesz: erősen felmerül a bírói korrupció gyanúja a Szeviép-ügyben

2019. december 18., szerda
Fidesz: erősen felmerül a bírói korrupció gyanúja a Szeviép-ügyben

A Fidesznek meggyőződése, hogy erősen felmerül a bírói korrupció gyanúja a Szeviép-ügyben - erről Halász János, a Fidesz frakció szóvivője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti képviselő azt mondta: sokakkal együtt megdöbbenve látták, hogy a Szegedi Törvényszék másodfokon felmentette a Szeviép-ügy vádlottjait. Sajtóhírekre utalva hozzátette: a napvilágra került információk alapján az látszik, Botka László a másodfokon döntő bírói tanács tagjait előnyökhöz jutotta a szegedi önkormányzaton keresztül és ez erősen felveti a bírói korrupció gyanúját. Hangsúlyozta: a Szeviép az a szegedi építőipari vállalat, amelyet a Botka László vezette szegedi önkormányzat és a szocialista kormányok "tömtek ki milliárdos megbízásokkal", összesen 34 milliárdos megrendelést adva a cégnek. Majd ez a Botka Lászlóhoz és a szocialistákhoz közeli cég eltüntette ezeket a milliárdokat, nem fizette ki az alvállalkozóit, és ezzel félezer kisvállalkozót tett tönkre - tette hozzá a politikus, aki szerint máig nem lehet tudni, hová tűnt a pénz.

Halász János a másodfokú bíróság ítéletét nagyon különösnek nevezte, emlékeztetve arra, hogy egy évvel ezelőtt, első fokon az ítélkező járásbíróság határozottan kimondta és bizonyítottnak látta a Szeviép-vezérek bűnösségét és összesen 16 évet szabott ki a három vádlottra a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben.

"Most meg egy évre rá, hirtelen a másodfokú szegedi bírói tanács felmenti ugyanezeket a vádlottakat, mintha mi sem történt volna. Nagyon különös, pláne, ha a hír igaz, hogy Botkáék megrendelésekkel látták el az ügyben eljáró bírónő családi cégeit" - fogalmazott. A Magyar Nemzet szerdán írt arról, hogy belső vizsgálat indult a Szegedi Törvényszéken amiatt, hogy a Szeviép-perben felmentő ítéletet hozott bírói tanács egyik tagjának a családi cége korábban a szegedi önkormányzattól kapott "zsíros megbízást". A lap szerint a PestiSrácok.hu tényfeltáró cikksorozata arról is a beszámolt, hogy a felmentő ítéletet hozó bírói tanács vezetője feltűnően kedvező áron vásárolt lakást a szegedi önkormányzattól.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.