Kultúra

Madarak díszítik a tarjáni trafóházat

Madarak díszítik a tarjáni trafóházat

2019. november 12., kedd
Madarak díszítik a tarjáni trafóházat

Weöres Sándor Kismadarak című versének részletével, illetve három, a költeményben említett madár graffitijével dekoráltak ki egy transzformátorházat a tarjáni Űrhajós utcában.

"Elég rosszul nézett ki a trafóház, pedig elég sűrűn lakott, forgalmas környéken található a Weöres Sándor Általános Iskolánál. Miután a Nemzeti Közművek (NKM) megkeresett bennünket, hogy fessük le a dobozt, elkezdtünk ötletelni, és a madaras téma bizonyult olyannak, ami valószínűleg mindenkinek tetszik" – idézte fel Pál Kornél, a hódmezővásárhelyi PBD Tattoo művésze, aki a Szegeden jól ismert graffitiművésszel, Monéval végezte el a munkálatokat.

"Együtt készítettük el a látványtervet, mivel hivatalos úton zajlott az egész körülbelül fél éves átfutással. Jelezni kellett a projektet az önkormányzat és a rendőrség felé is" – számolt be Kornél. Maga a trafóház lefestése nem sok időt vett igénybe. "Erre a kőporos felületre ecsettel nem lehet szépen festeni, csak spray-vel, úgyhogy az első nap, amikor a vázlatot felfestettük, már jöttek is oda hozzánk, hogy nem szabad festeni, mi meg mutattuk nekik az engedélyünket. Másnap már nem jött oda senki" – mondta a művész.

A trafóházra felkerült Weöres Sándor Kismadarak című versének három szakasza, amelyben az objektumot díszítő három madarat, az aranymálinkó, azaz a sárgarigó, valamint a csíz és a vörösbegy is szerepel. A három faj egyike sem számít veszélyeztetettnek, azonban Magyarországon védett madarak, eszmei értékük 25 ezer forint.

Fotók: PBD Tattoo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.