Egészség

Lassan mindenhová megérkezik az influenza elleni védőoltás

Lassan mindenhová megérkezik az influenza elleni védőoltás

2019. november 11., hétfő
Lassan mindenhová megérkezik az influenza elleni védőoltás

Van olyan gyógyszertár, ahol már el is fogyott a készlet.

Hat forgalmas szegedi gyógyszertárnál érdeklődtünk, kapható-e már az influenza elleni oltóanyag. A Kígyó Patikától azt az információt kaptuk, ott már megvásárolható az orvosi receptre vehető injekció. A Kabay Patikában értesüléseink szerint már hétfő délutánra elfogyott a készlet, viszont várhatóan hétfő délután már újabb szállítmány érkezhet. Újszegeden a Csanádi Patikában is elérhető a védőoltás.

Egyelőre nincs védőoltás azonban az Anna-kúti Pingvin Patikánál, ahol várhatóan a héten megérkezik az első szállítmány, de más, a gyógyszertárláncba tartozó üzletekből tudnak hozni. A Benu Árkádban található patikájába, illetve a Vasas Szent Péter Gyógyszertárban található gyógyszertárába sem érkezett még szállítmány hétfő délutánra.

"Mindig beoltatom magam, abból még sosem volt baj" – mondta Mitók Emese, aki állítása szerint idejét nem tudja, hogy mikor kellett utoljára háziorvoshoz mennie megfázás tüneteivel.

"Ha mégis, akkor nagyon nagy baj van, de a védőoltást minden évben megveszem, nem is voltam influenzás soha" – számolt be. Kevésbé áll pozitívan a védőoltáshoz Erdélyi Kálmán. "Tíz éve nem oltatom magam, megbetegedtem az oltástól" – számolt be a férfi. "Azóta eszem ágában sem volt beoltatni magam, nem is voltam beteg" – mondta a férfi, akit sehogy sem lehetne meggyőzni arról, hogy beoltassa magát. "Szerintem felelőtlenség, ha valaki nem oltatja be magát, és nemcsak önmagával, hanem mással is ki tud tolni" – kezdte gondolatmenetét Várdai Nikolett. A nő úgy véli, mindenkinek érdeke, hogy egészséges maradjon.

"Nem hinném, hogy sokan rajonganak a 38-39 fokos lázzal való otthon fekvésért. Néhány éve elbíztam magam és nem vettem fel az oltást. A vége nemcsak influenza, hanem tüdőgyulladás lett, ezért azóta minden évben beoltatom magam" – mesélte Nikolett.

Az ingyenes védőoltásrajogosult minden 60 év feletti, továbbá a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri betegek – kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget –, krónikus máj- és vesebetegek, immunhiányos betegek, anyagcsere-betegségben szenvedők, várandós és gyerekvállalást az influenza szezonális időszakára tervező nők, valamint a tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők. Rajtuk kívül jogosultak az oltásra az egészségügyi és az állattenyésztésben dolgozók is. Az idei védőoltást az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása alapján állították össze.Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne; a beoltás után felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki védettség, ezért aki még most felveszi az oltást, az biztosan védett lesz a járvány idejére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.