Gazdaság

ÁSZ-elnök: Fokozatosan fehéredik a magyar gazdaság

ÁSZ-elnök: Fokozatosan fehéredik a magyar gazdaság

2019. október 15., kedd
ÁSZ-elnök: Fokozatosan fehéredik a magyar gazdaság

Fokozatosan fehéredik a magyar gazdaság az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően - értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Domokos László hozzátette: az adóegyszerűsítő és az adókulcs csökkentő intézkedések kiszámítható gazdasági környezetet és megfelelő viszonyokat teremtettek, ezáltal javítva az adófizetési hajlandóságot.

Elmondta: a magyarországi feketegazdaság visszaesése többek között azzal is magyarázható, hogy megváltozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésének módszertana, és az informatikai fejlesztések hatására az önadózás helyett az embereknek csak jóvá kellett hagyniuk a számukra előre megállapított személyi jövedelemadót. A gazdaság fehéredéséhez hozzájárult a nemzeti jövedelem bővülése is - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a 2017-ben előrejelzettekhez képest 2018-ban 6 százalékkal bővültek a bevételek.

Domokos László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden arra is kitért, hogy Magyarországon 2011-2012-ben még 22 százalék volt a kivetett, de be nem szedett áfa, ez a szám a jelenlegi becslések szerint 10 százalék alá csökkent. Ilyen gyorsan, ilyen nagy arányú változást egyetlen uniós tagállamban sem ment még végbe a gazdaság fehéredése szempontjából - hangsúlyozta Domokos László.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.