Tbc-s lehet a fiatalokat riogató zombidrogos

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn beszámoltunk róla, hogy a Kárász utca egyik teraszán ülő fiatalok egy csoportját távozásra kényszerítette egy nagy valószínűséggel zombidrog hatása alatt álló férfi. Cikkünk megjelenését követően egyik olvasónk arról tájékoztatta portálunkat, hogy komoly betegséget terjeszthet a fotón szereplő férfi, aki korábban összetűzésbe került a rendőrséggel is. UPDATE: Lehet, hogy nemcsak tbc-s, hanem hepatitiszes is.

– Körülbelül egy évvel ezelőtt kihívtam a rendőröket ugyanerre a zombidrogos srácra, ugyanis a vendéglátó egységtől – ahol dolgozom – nem akart eltávozni.

Miután a rendőrök kijöttek a nevén szólították, majd közölték velem, hogy sajnos azon kívül, hogy lefújják gázspray-vel, nem tudnak vele mit kezdeni mivel tbc fertőzött, ezért hozzá se nyúltak.

Ezt követően megkérdezték tőlem, hogy érintkeztem-e vele. Feleltem, hogy nem, majd megvárták, amíg bezárok és elindulok haza. Addig a kedves Attila nevű barátunk a földön jajgatott és dörgölte a szemét – osztotta meg élményét egyik olvasónk Facebookon.

A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. Az orvosok által szerkesztett webbeteg.hu cikke szerint,

a tüdőtuberkulózis kórokozója elsősorban cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti azt köhögésével, tüsszentésével, beszédével vagy nyálával. Ezen kívül a fertőzött tárgyak is veszélyesek lehetnek.

A betegek általában azokat betegítik meg, akikkel szinte naponta találkoznak, hiszen a fertőzéshez többszöri találkozás szükséges a kórokozóval.

A tbc előfordulása nagyban függ a szociális és környezeti feltételektől. Rossz szociális körülmények, és a környezetben nagyobb számú tbc-s beteg előfordulása hajlamosít a megfertőződésre, így gyakoribb a betegség alkoholisták, hajléktalanok, bevándorlók körében jellemző.

Szerettünk volna bővebb információkat kapni a Szegeden egyre jobban elharapódzó zombidrog-ügyben, ezért felkerestük a szegedi drogcentrumot. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy megjelennek-e ezek az alakok az ellátórendszerben, és arra is szerettünk volna választ kapni, hogy mit lehet tenni a jelenség ellen, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszoltak.

UPDATE: Lehet, hogy hepatitiszes is

Facebookon a cikkünk alatti kommentmezőben többen is jelezték, hogy nagy valószínűséggel nemcsak tbc-s, hanem hepatitiszes is az illető. A hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. A Wikipedia erre vonatkozó szócikke szerint, a vírushepatitiszek a kórokozók fertőzési módjától függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

Előző sztori

WC-kagylókat loptak egy vásárhelyi telephelyről

Következő sztori

“Meg kell tartani a szegedi egyetemistákat”