Balhé

Tbc-s lehet a fiatalokat riogató zombidrogos

Tbc-s lehet a fiatalokat riogató zombidrogos

2019. szeptember 17., kedd
Tbc-s lehet a fiatalokat riogató zombidrogos
Hétfőn beszámoltunk róla, hogy a Kárász utca egyik teraszán ülő fiatalok egy csoportját távozásra kényszerítette egy nagy valószínűséggel zombidrog hatása alatt álló férfi. Cikkünk megjelenését követően egyik olvasónk arról tájékoztatta portálunkat, hogy komoly betegséget terjeszthet a fotón szereplő férfi, aki korábban összetűzésbe került a rendőrséggel is. UPDATE: Lehet, hogy nemcsak tbc-s, hanem hepatitiszes is.

- Körülbelül egy évvel ezelőtt kihívtam a rendőröket ugyanerre a zombidrogos srácra, ugyanis a vendéglátó egységtől - ahol dolgozom - nem akart eltávozni.

Miután a rendőrök kijöttek a nevén szólították, majd közölték velem, hogy sajnos azon kívül, hogy lefújják gázspray-vel, nem tudnak vele mit kezdeni mivel tbc fertőzött, ezért hozzá se nyúltak.

Ezt követően megkérdezték tőlem, hogy érintkeztem-e vele. Feleltem, hogy nem, majd megvárták, amíg bezárok és elindulok haza. Addig a kedves Attila nevű barátunk a földön jajgatott és dörgölte a szemét – osztotta meg élményét egyik olvasónk Facebookon. A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. Az orvosok által szerkesztett

webbeteg.hu cikke

szerint,

a tüdőtuberkulózis kórokozója elsősorban cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti azt köhögésével, tüsszentésével, beszédével vagy nyálával. Ezen kívül a fertőzött tárgyak is veszélyesek lehetnek.

A betegek általában azokat betegítik meg, akikkel szinte naponta találkoznak, hiszen a fertőzéshez többszöri találkozás szükséges a kórokozóval. A tbc előfordulása nagyban függ a szociális és környezeti feltételektől. Rossz szociális körülmények, és a környezetben nagyobb számú tbc-s beteg előfordulása hajlamosít a megfertőződésre, így gyakoribb a betegség alkoholisták, hajléktalanok, bevándorlók körében jellemző. Szerettünk volna bővebb információkat kapni a Szegeden egyre jobban elharapódzó zombidrog-ügyben, ezért felkerestük a szegedi drogcentrumot. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy megjelennek-e ezek az alakok az ellátórendszerben, és arra is szerettünk volna választ kapni, hogy mit lehet tenni a jelenség ellen, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszoltak.

UPDATE: Lehet, hogy hepatitiszes is

Facebookon a cikkünk alatti kommentmezőben többen is jelezték, hogy nagy valószínűséggel nemcsak tbc-s, hanem hepatitiszes is az illető.A hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak.

A Wikipedia erre vonatkozó szócikke szerint

, avírushepatitiszek a kórokozók fertőzési módjától függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.