Pokoli magas a bérleti díj a Bortéren és személyzeti mosdó sem volt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel sem zökkenőmentesen alakult a Bortér: az őszi bormustráról többen is elégedetlenül távoztak azok közül, akik ott dolgoztak. A kirívóan magas bérleti díj miatt van, aki áremelésen gondolkozik, az egyik borász állítja, két eurónál olcsóbban már nem lehet nullára kihozni a fesztivált. Idén a környezetvédelem érdekében kitiltották a műanyag poharakat a fesztiválról, ez azonban nem aratott nagy sikert: az ittas vendégek szétdobálták a poharakat, a takarítók pedig nem győzték összeseperni az üvegszilánkokat.

“Legalább személyzeti mosdó lenne, de még az sincs” – panaszkodott egy árus a Dóm téren vasárnap, a kilencedik Bortér zárása előtt néhány órával. Az árus szerint ez igencsak megnehezíti a dolgukat, hiszen a legnagyobb csúcsban nincs idő arra, hogy a sort kivárják.

“Pénteken annyian voltak a téren, hogy meg sem lehetett mozdulni. Persze ez jó, mert ilyenkor viszonylag jól megy az üzlet, de amikor már egész nap a pultban állok, akkor nehogy már ne tehessem meg, hogy két percre elszaladok a mosdóba” – részletezte az árus.

“A májusi borfesztiválon nagyon rendben volt a személyzeti mosdó, a legnagyobb probléma is csak annyi volt, hogy néha elfogyott a szappan. Kulturált körülmények között, gyorsan igénybe tudtuk venni” – idézte fel.

Archív fotó: Kovács Ferenc

Ehhez azonban hozzátartozik, hogy egy pavilon bérleti díja az ötnapos bormustrára ötszázezer forint.

“Piszok magas ez az ár, ami sajnos az árainkat is befolyásolja: ez az utolsó fesztivál, amikor két euró alatt árulom a boromat” – jelentette ki határozottan az egyik dunántúli pincészet borásza.

“Ennél kevesebb pénzért már nem lehet a bort eladni úgy, hogy meg is érje elhozni Szegedre. Végig lehet sétálni: azt látjuk, hogy a pincészetek kínálatában van öt-hat bor, amit a mi palackjainknak kicsivel több mint a feléért kínálnak. Azt persze megveszik, mert csak két dolgot látnak: a pincészetet jól ismerik, mert a kiskereskedelmi egységekben is megtalálhatóak, illetve a mi árainknál olcsóbbak. Egyértelmű, hogy csak túladni szeretnének a boraikon, a borász le sem jön Szegedre. Mi ezzel szemben hozhatnánk 70 bort is, de csak körülbelül harmincat árusítunk ezen a fesztiválon” – ismertette a helyzetet a borász.

“Régen nem ilyen volt a fesztivál és nem tetszik, amilyen irányba változtak a dolgok. Úgy tűnik, hogy a fontossági sorrenden lecsúsztak a vendégek és a vendéglátás” – utalt arra, hogy már zenét sem lehet hallgatni. “Ez egy borfesztivál, azért jönnek az emberek, hogy jól érezzék magukat” – mondta.

Egy másik pincészet borásza arról számolt be, például Pápán ennél kedvezőbbek a feltételek. “Öt napra összesen 127 ezer forintot kérnek, emellett a forgalom is jobb, de ez már a város sajátosságából is adódik. Például ott zenét is lehet hallgatni” – magyarázta.

Az az új szabály sem aratott osztatlan sikert, melyet a Bortéren vezetett be a Szegedi Városkép és Piac Kft. A bormustrán ugyanis csak üvegpohárban szolgálhatták ki a vendéget, a műanyagpoharat kitiltották a fesztiválról. A négydecis poharat 650 forintért vehették meg a borkedvelők, míg a kétdecist 500-ért, melyet már 400 forintért vissza is vásároltak a pohárváltó faházakban. “Lényegében nálunk letétben van a pohár, én több százezret fizettem azért, hogy nálunk is vehessenek poharat a vendégek, de ezt vissza is kapom. Viszont ha a vendég kér tőlem egy kisfröccsöt, és nincs pohara, akkor fizetnie kell 950 forintot, mert kifizeti az ötszázat a pohárért és visszakap négyszázat. Vajon mi jut eszébe a vendégnek ilyenkor? Az, hogy átvágták” – magyarázta egy elégedetlen borász.

A probléma az áron azonban túlmutat: az ittas emberek úgy dobták el az üvegpoharakat, mintha műanyag lenne.

“Egész nap hallgattuk, hogy robbannak szét a poharak. Néhány kör után már nem foglalkoztak vele, hogy akár sérülést is okozhatnak vele” – számolt be Linda. “Meg lehet kérdezni a takarítókat is, hogy milyen jó ötlet volt az üvegpohár” – tette hozzá.

A takarítószemélyzet sincs jó véleménnyel az újításról. “Nem győztük takarítani a szilánkokat. Korábbi években nem volt ennyire nehéz a munkánk” – mondta a poharak kapcsán egyikük. Arról nem beszélve, hogy vélhetően a poharakból befolyt bevételt, azaz 2 millió forintot lophattak el szombaton – az ügy kapcsán a rendőrség eljárást indított, azonban az SZVP-től nem kaptunk választ, hogy tényleg a pohárváltó faházból lopták el az összeget.

Habár nem megerősített információ, portálunk úgy értesült, az öt napos fesztivál ideje alatt egy borászatot kitiltottak a fesztiválról, egyelőre várjuk a Szegedi Városkép és Piac válaszait az eset és a fesztivállal kapcsolatban felmerült kritikák kapcsán. Amint megérkeznek, válaszaikat közöljük.

Előző sztori

Ismét balesetveszélyes trélereket büntettek Csongrádban – videó!

Következő sztori

Veszélyeztetett terhes makói asszonynak segítettek kórházba jutni a zsaruk