Közélet

Tilos zenét hallgatni a Bortéren!!!

Tilos zenét hallgatni a Bortéren!!!

2019. szeptember 20., péntek
Tilos zenét hallgatni a Bortéren!!!

Zajjal tisztul a Dóm tér a bormustra napjai alatt, de a kikapcsolódni vágyóknak tilos zenét hallgatni.Mert "ebben a városban csak Botka László csinálhat zenés rendezvényt!" – vetette fel az egyik fesztiválozó.

A különös helyzetet a tavaly ősszel életbe lépett zajvédelmi rendelet okozza. Az önkormányzat sokat vitatott rendelete szerint szabadtéri rendezvényen csakis az állami vagy városi rendezvényeken szólhat zene munkaszüneti napokat megelőzően éjfél, a munkanapok előtt pedig este 10 után.

A Bortéren évek óta a Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza a buli végét jelző Il Silenziot a Dóm tér fölött, ekkor érnek véget a rendezvény színpadi programjai, azonban a pavilonokat nem kell bezárni. A korábbi évekhez viszonyítva idén a hideg időjárás miatt egyelőre kevesebben maradnak a Dóm téren éjfél után is, az árusok egy része azonban már tíz órára bezárt. Az egyik borász azt mondta, nem szabad egyesével nézni a rendezvényeket, érdemesebb ötéves ciklusokban gondolkodni. "De ha egymás után három évben csökken a forgalom, akkor el kell gondolkodni, hogy érdemes-e folytatni" – magyarázta. Viszont azok, akik a fesztivál területén maradnak olykor nem értik, mit szabad és mit nem. "Szerda este akartunk zenét hallgatni a Dóm téren hordozható hangszórón, amikor az egyik biztonsági odajött, hogy kapcsoljuk ki a zenét" – kezdte beszámolóját Dominik.

"Mikor megkérdeztük, hogy halkan lehet-e, azt válaszolták, hogy nem szabad, mindenképp ki kell kapcsolnunk a zenét. Eltelt körülbelül tíz-tizenöt perc, mikor óriási csörömpöléssel kezdték begyűjteni az üvegeket a téren. Van ennek bármi értelme?" – magyarázta a fiatal.

"Nem gondolnám, hogy baj lenne mondjuk a SZIN hangerejével. De kíváncsi vagyok, hogy az északi városrészen lévő udvarunkon hallatszik-e annyira, ha valaki a Dóm téren zenét hallgat, mint a fesztivál zenéje. Feltételezem, hogy nem" – részletezte. Egy vendéglátós szintén különösnek tartja a helyzetet. "Semmi bajom a fesztivállal, a hangerővel, szórakozzanak a fiatalok.

De ne játsszuk már el, hogy Botka László a nagy szabadságharcos, mikor egy pillanat alatt kijelenti, hogy ebben a városban csak ő csinálhat zenés rendezvényt!" – fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.