Közélet

Közel 200 éve forog a dorozsmai szélmalom

Közel 200 éve forog a dorozsmai szélmalom

2019. szeptember 11., szerda
Közel 200 éve forog a dorozsmai szélmalom

A Kiskundorozsma legfőbb szimbólumának számító szélmalom 1821 óta gazdagítja környezetét. Az 1960-as évek derekán ugyan összeomlott, de részben a helyiek összefogásának köszönhetően újjáépítették, a napokban pedig visszakapta a vitorláját is, így újból eredeti formájában pompázik.

Száz év után hanyatlott

A Kiskundorozsma legfőbb szimbólumának számító malmot Czékus Andor építette 1821-ben. Eleinte gabonát, a későbbiekben takarmányt őröltek benne. A 20. század elejére a malomkultúra hanyatlásnak indult, a szélmalmok nem tudták felvenni a versenyt a modern gőzgépekkel, ennek következtében sorra pusztultak a különleges épületek. Ez alól a városképi jelentőségű malom sem volt kivétel.

Összeomlás, majd újjászületés

1966. november 25-én a Szegedi Járási Tanács elkezdte a malom kisajátítását, de a tervbe vett felújítás, tatarozás csúszott, ennek következtében egy csapadékos reggelen a szélmalom összeroskadt. A dorozsmai lakosság nagyon ragaszkodott a szimbolikus épülethez, így a felelős állami szervek belátták a szélmalom újjáépítésének fontosságát. Az Országos Műemléki Felügyelőség az épület eredeti anyagok felhasználásával történő renoválása mellett döntött. Az újjáépítés 1972 őszén kezdődött, a munkálatokat 1973 tavaszán fejezték be.

Átfogó rekonstrukció

2005. június 9-én reggel a folyamatos esőzések hatására a malom falának északi oldalán egy több négyzetméteres faldarab leomlott. Fennállt a veszély, hogy az átázott, meggyengült szerkezet teljesen összeomlik. Az életveszélyes állapotú malmot a turistaszezon közepén kénytelenek voltak bezárni. A korábban mindig elutasító önkormányzat lépésre kényszerült. A szegedi közgyűlés a nyári ülésszakon úgy döntött, hogy állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba kéri a szélmalmot és elkülönít tízmillió forintot a rendbehozatalára. A rekonstrukció 2006 augusztusában kezdődött a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megrendelésére. A munkálatok december 18-ra elkészültek, az ünnepélyes átadásra pedig két nappal később, december 20-án került sor.

A vitorla kálváriája

A városrész emblematikus építményének vitorlája 2016 májusában szélcsendben szakadt le. A problémát vélhetően az okozta, hogy a korábbi felújításkor csak a vitorla felületét kezelték, így a belseje elöregedett és már nem bírta megtartani a fa súlyát. A vitorla javítása a napokban fejeződött be, így ismét eredeti formájában gazdagítja környezetét a dorozsmai szélmalom. – Három éve még úgy tűnt, 2017 tavaszán készülhet el 5,2 millió forintból a javítás, ám ennek az összköltsége 7 millió forintra nőtt – mondta lapunknak Mihálffy Béla, Kiskundorozsma önkormányzati képviselője. Mihálffy elmondta, a felújítás az örökségvédelmi hivatallal való egyeztetések miatt húzódott el, ezért készült el csak mostanra a malom. – A hírös malom vitorlája újra foroghat, amit Dankó Pista is megénekelt – jelentette ki a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.