Közel 200 éve forog a dorozsmai szélmalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kiskundorozsma legfőbb szimbólumának számító szélmalom 1821 óta gazdagítja környezetét. Az 1960-as évek derekán ugyan összeomlott, de részben a helyiek összefogásának köszönhetően újjáépítették, a napokban pedig visszakapta a vitorláját is, így újból eredeti formájában pompázik. 

Száz év után hanyatlott

A Kiskundorozsma legfőbb szimbólumának számító malmot Czékus Andor építette 1821-ben. Eleinte gabonát, a későbbiekben takarmányt őröltek benne. A 20. század elejére a malomkultúra hanyatlásnak indult, a szélmalmok nem tudták felvenni a versenyt a modern gőzgépekkel, ennek következtében sorra pusztultak a különleges épületek. Ez alól a városképi jelentőségű malom sem volt kivétel.

Összeomlás, majd újjászületés

1966. november 25-én a Szegedi Járási Tanács elkezdte a malom kisajátítását, de a tervbe vett felújítás, tatarozás csúszott, ennek következtében egy csapadékos reggelen a szélmalom összeroskadt. A dorozsmai lakosság nagyon ragaszkodott a szimbolikus épülethez, így a felelős állami szervek belátták a szélmalom újjáépítésének fontosságát. Az Országos Műemléki Felügyelőség az épület eredeti anyagok felhasználásával történő renoválása mellett döntött. Az újjáépítés 1972 őszén kezdődött, a munkálatokat 1973 tavaszán fejezték be.

Átfogó rekonstrukció

2005. június 9-én reggel a folyamatos esőzések hatására a malom falának északi oldalán egy több négyzetméteres faldarab leomlott. Fennállt a veszély, hogy az átázott, meggyengült szerkezet teljesen összeomlik. Az életveszélyes állapotú malmot a turistaszezon közepén kénytelenek voltak bezárni. A korábban mindig elutasító önkormányzat lépésre kényszerült. A szegedi közgyűlés a nyári ülésszakon úgy döntött, hogy állami tulajdonból önkormányzati tulajdonba kéri a szélmalmot és elkülönít tízmillió forintot a rendbehozatalára. A rekonstrukció 2006 augusztusában kezdődött a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megrendelésére. A munkálatok december 18-ra elkészültek, az ünnepélyes átadásra pedig két nappal később, december 20-án került sor.


A vitorla kálváriája

A városrész emblematikus építményének vitorlája 2016 májusában szélcsendben szakadt le. A problémát vélhetően az okozta, hogy a korábbi felújításkor csak a vitorla felületét kezelték, így a belseje elöregedett és már nem bírta megtartani a fa súlyát. A vitorla javítása a napokban fejeződött be, így ismét eredeti formájában gazdagítja környezetét a dorozsmai szélmalom.

– Három éve még úgy tűnt, 2017 tavaszán készülhet el 5,2 millió forintból a javítás, ám ennek az összköltsége 7 millió forintra nőtt – mondta lapunknak Mihálffy Béla, Kiskundorozsma önkormányzati képviselője. Mihálffy elmondta, a felújítás az örökségvédelmi hivatallal való egyeztetések miatt húzódott el, ezért készült el csak mostanra a malom.

– A hírös malom vitorlája újra foroghat, amit Dankó Pista is megénekelt – jelentette ki a képviselő.

Előző sztori

Egész napos útlezárás lesz szombaton az Aradi vértanúk terénél

Következő sztori

Megkezdődött a tanév a szegedi rendészeti szakgimnáziumban is

Legutóbbi hasonló cikkek