Politika

Kezdeményezőbb és együttműködésre nyitottabb városvezetés kellene Szegeden Szijjártó Péter szerint

Kezdeményezőbb és együttműködésre nyitottabb városvezetés kellene Szegeden Szijjártó Péter szerint

2019. szeptember 19., csütörtök
Kezdeményezőbb és együttműködésre nyitottabb városvezetés kellene Szegeden Szijjártó Péter szerint

Egy Szeged méretű városnak sokkal több magas hozzáadott-értékű beruházást kellene megvalósítania, ahhoz pedig, hogy a megyeszékhely felkerüljön a nemzetközi befektetések térképére, bátrabb, kezdeményezőbb és együttműködésre nyitottabb városvezetésre lenne szükség - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a delmagyar.hu-nak adott interjújában.

"Amikor 2010-ben meghirdettük a keleti nyitást, akkor sokan kritizáltak és megmosolyogtak minket, mára azonban ez a munka beérett. A keleti nyitás keretében az volt az egyik fő célunk, hogy a technológiai újításokat bevezető távol-keleti vállalatokat Magyarországra csábítsuk. Ezen vállalatoknak kulcsszerepe van abban, hogy magyar gazdaság fent tudja tartani, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedését" - nyilatkozta

a delmagyar.hu-nak

Szijjártó Péter, aki hozzátette, 2019-ben öt év után először fordult elő, hogy az első félévben nem Németország, hanem a Koreai Köztársaság volt a legnagyobb beruházó Magyarországon. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ahhoz, hogy a megyeszékhely felkerüljön a nemzetközi befektetések térképére, "kellene egy bátrabb, kezdeményezőbb és együttműködésre nyitottabb városvezetés", és létre kellene hozni azt az új, zöldmezős ipari parkot, amit Nemesi Pál polgármesterjelölt javasol".  

"A kormány január elsejétől lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak arra, hogy olyan rendeletet alkossanak, amely szerint a beruházó vállalatok az adott esztendőben, a beruházás összegével csökkenthessék az iparűzési adójukat. Ha Szeged következő polgármestere, ilyen megállapodásokat tud kötni, akkor szükség lesz egy új ipari parkra. Nemesi Pálnak abban is igaza van, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is nélkülözhetetlen, szükség van a harmadik hídra, hogy eredményesen ide tudjuk vonzani a nagy nemzetközi vállalatokat" - fogalmazott Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a szegedi városvezetéssel korábban is kereste az együttműködés lehetőségét, de csak korlátozott sikereket tudott elérni. "Azt gondolom, hogy egy Szeged méretű városnak sokkal több magas hozzáadott-értékű beruházást kellene tudnia vonzani. Nézzék meg Debrecen, Kecskemét vagy Győr példáját, látható, hogy ebben a versenyben Szeged lemaradt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.