Egyetem

Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Folytatódik a szegedi science park kialakítása

2019. szeptember 12., csütörtök
Folytatódik a szegedi science park kialakítása

Folytatódik a szegedi science park kialakítása, a kormány döntött arról, hogy öt projekt előkészítéséhez nyújt támogatást a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) idén - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón a Tisza-parti városban.

Bódis József elmondta, az egykori szovjet laktanya területén, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában inkubátorházat, innovációs központot, látogatóközpontot, valamint járműipari kompetenciaközpontot alakítanak ki, és folyatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja. A felsőoktatási intézmény a beruházások előkészítésére és a villamosmérnök-képzés fejlesztésére 842 millió forintot kap - közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta, a science park kialakítása komoly stratégiai lépés, amely lehetővé teszi az SZTE számára, hogy elvégezze azt az innovációs tevékenységet, amelynek révén a régió gazdaságfejlesztésének motorja lehet.

Az államtitkár elmondta, a kormány előzetes döntést hozott arról is, hogy minden támogatást megad a szegedi jogi kar központi, a hétfői vihar következtében használhatatlanná vált épületének helyreállításához. Az épület tervezett rekonstrukcióját, bővítését előrehozzák, az ehhez szükséges többletforrásról a kárfelmérés után döntenek. Fendler Judit, az SZTE kancellára ismertette: a science park kialakításának várható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot. A 80 hektáros területen - kormányzati támogatásból - már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés.

Az egykori laktanya viszonylag jó állapotban lévő épületeit hasznosítják. A tiszti épület rekonstrukciójával hozzák létre az inkubátorházat. Két laktanyaépületből már - a külföldi hallgatók között népszerű - kollégiumot alakítottak ki, a program két további ingatlan rekonstrukciójával folytatódik. Az innovációs központ laboratóriumainak felét a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatócsoportjai használják majd - mondta Fendler Judit.

Közölte, hogy az egyetemen a mérnökképzés népszerűsége évről évre nő, a mostani tanévben indult villamosmérnök szakon már több mint negyven hallgató tanul. Az SZTE műszaki képzéseinek jelentős része a science parkban kap majd helyet. A kancellár kitért arra is, hogy az egyetem a 80 hektáros terület mintegy negyedét hasznosítja majd oktatási és kutatási célokra. A fennmaradó területet a potenciális befektetők számára készítik elő. Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett arra, hogy a vállalkozói szféra már több mint tíz éve szorgalmazza a szegedi mérnökképzés fejlesztését. A gazdaság igényeit elégítik ki az induló új műszaki szakok - tette hozzá. Az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelöltként induló építési vállalkozó hangsúlyozta, a lézeres kutatóközpont szomszédságában szükség van az üzleti környezet fejlesztésére. Nemesi Pál bejelentette, helyi cégek vállalták a szegedi gyermekklinika épületében keletkezett, szintén a hétfői vihar által okozott károk felszámolását.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.