HVG: Nincs minden rendben Botka háza táján

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már a jobboldai szimpátiával egyáltalán nem vádolható HVG is arról cikkezik, hogy változás jöhet Szegeden ősszel, mert soha ilyen nehéz dolga nem volt még Botkának, mint most, ha újra nyerni akar. Nemesi Pál nagyon erős ellenfél. Igaza lesz Nemesi Pálnak, és végre győznek majd a szegediek, vagy marad a balliberális kényszerszövetségbe szorított, túlélésért harcoló Botka László?

A cikkben egyebek mellett arról írnak, hogy „a várost 17 éve vezető

Botka Lászlónak lehetnek még nehéz percei, fő ellenfele a fideszes támogatással induló független, Nemesi Pál vállalkozó.

Kemény csata lesz, de most még vihar előtti csend van a városban” – véli a szerző, ami egyáltalán nem igaz ugyan, mert Botka László és csapata rendesen belekezdett a politikai sárdobálásba, nem is kicsit!

A HVG rámutat arra a tényre is, miszerint

„a regnáló polgármestert támogató ellenzéki pártok össztámogatottsága nincs az egekben a Fideszéhez képest”.

Ez valóban így van, a legutóbbi, EP-választáson ugyanis dupla annyi szavazatot kapott a jobboldal Szegeden, mint a Botka-féle MSZP-P. A Fideszre ugyanis 24 ezren voksoltak, míg a Botka fémjelezte MSZP-P pártszövetségre csak 11 ezren. Sőt, megírtuk: a szegediek mindössze 14,9%-a baloldali.

Az inkább baloldali, ellenzéki alapállású HVG újságírója az egyeik szegedi trolin elkapott egy beszélgetést is, amiben

„a sofőr a szabadnapos kollégájának arról beszélt, abból legalább nincs baj, ha kormánypárti a vezetés”

– vagyis Nemesi Pál polgármesterségével nem lenne gond.

Botkának belső problémái is vannak

Botkának azonban nemcsak Nemesivel kell küzdenie – figyelmeztet a HVG, hanem

„a saját háza táján sincs minden rendben”.

Itt elsősorban a balliberális kényszerszövetségből kigolyózótt Lauer Istvánra gondol a lap, akiről mi is írtunk már, sőt interjút is adott lapunknak.

„Lauer mindenesetre szerezhet kellemetlen pillanatokat, ha Nemesi és Botka fej-fej mellett küzdenek, valamint a további jelöltek is beállnak a cél előtt a Fidesz támogatását élvező Nemesi mögé”

– elemez a HVG, majd úgy folytatják: az Összefogásnak tehát hengerelnie kell, ha nyeregben akarnak maradni a városban.

Közös érdek? A Jobbikos Tóth Péter kampányol egykori ellenségének: Botka Lászlónak.

A HVG cikkéből kiolvasható, hogy a balliberális kényszerszövetségen belül is egyre erősödik a balhé (ezt már mi is érintettük korábban), a lap ugyanis azt írja:

„A hengereléshez az összhang sem ártana, azonban nem szocialista jelöltek arra panaszkodnak a hvg.hu-nak, hogy ők kapták a nehezebb körzeteket, és a kampányban is sokkal kevesebb segítségük lesz, mint a szocialisták belső köreihez tartozó jelölteknek.

Épp a körzetviták miatt nem állt be elsőre a helyi DK Botka mögé, a konfliktust információink szerint maga Gyurcsány Ferenc rendezte le Botkával.”

Miért fontos Szeged?

A cikk végefelé a HVG próbálja megfejteni, hogy miért fontos Szeged a kormánynak (ezzel „véletlenül” egyenlőségjelet téve a független polgármesterjelölt és a kormány között, ami távolról sem igaz. Még akkor sem, ha támogatási egyezményt kötöttek). Arra jutnak, hogy

„a szerbiai szomszédság már fontos központtá teheti a várost, hiszen a kormány régi tervében, a Kárpát-medencei erős gazdaság létrehozásában az egyik fellegvár lehetne. (…) A Fidesz új etapot kezd gazdaságfejlesztésben, az új hídfőálláshoz kerestek és találtak egy számukra megfelelő embert Nemesi személyében”

– véli a szerző.

Ebben lehet igazság, ugyanis Nemesi Pél többször is nyilatkozta, hogy olyan gazdaságfejlesztési programot készített Szeged számára, ami az országnak is jó, illetve beleillik a kormány magyarországi fejlesztési stratégiájába.

Nemesi szerint ugyanis ez egy olyan garanciális elem, amely miatt a kormány egészen biztosan Szeged és a szegediek partnere lenne a jövőben; így pedig Szegedből lehet Magyarország egyik legerősebb városa – leelőzve Debrecent, Győrt és Székesfehérvárt is.

Előző sztori

Önkéntesek szépítik a makói köztereket

Következő sztori

Reprodukáltuk Botka László igazi interjúját

Legutóbbi hasonló cikkek