Írjon nekünk

Sport

Húsz éve egy rövid időre hazaérkezett a futball Szegedre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

“A futball hazaérkezett”- hirdette az ultrák transzparense húsz éve a Felső Tisza-parti Stadionban. Akkor az eddigi utolsó élvonalbeli szegedi labdarúgócsapat a Győr ellen játszotta első élvonalbeli meccsét. Sajnos a futball nem maradt sokáig otthon, az őszi szezon végén a klub visszalépett a bajnokságtól.

Újoncként vághatott neki a Szeged LC az 1999/2000-es Professzionális Nemzeti Bajnokságnak, az augusztus 7-i első hazai mérkőzésre mintegy 13 ezer néző látogatott ki a Győr ellen. Rögtön pontot is szerzett a szegedi csapat az első osztályban, miután Faragó egyenlíteni tudott az 55. percben, így 1-1-re végződött az első bajnoki. A szegedi ultracsoportok külön koreográfiával ünnepelték az első élvonalbeli meccset, ahogy a kerítésre feszített drapéria hirdette: a futball hazaérkezett.

A szurkolók egy évtizedet vártak az élvonalra- megünnepelték a visszatérést

A futball  hazatért, de sajnos nem maradt, maradhatott sokáig. Az őszi szezon végéhez közeledve azonban egyre inkább szaporodtak a gondok, a szerb tulajdonos ígéreteiből egyre kevesebb vált valóra, végül pedig az őszi zárást követően előbb csak nem utazott el Győrbe a visszavágóra a Szeged, majd az együttes nem tudta befejezni a szezont, így törölték eredményeit a bajnokságból.

Az első meccs krónikája
Szeged LC-Győri ETO FC 1-1 (0-1) Szeged, 13 000 néző, V: Megyebíró gólszerzők: Faragó (55.), illetve Vasas (10.) sárga lap: Major (54.), Jeremejev (63.), Mikler (68.), illetve Bognár (7.), Stark (58.), Herczeg (65.) csere: Németh helyett Herczku (a szünetben), Oláh helyett Bencze (65.), Vörös helyett Basics (89.), illetve Baumgartner helyett Erős (a szünetben), Vayer helyett Balla (64.), Erős helyett Szarvas (80.) Szeged: Szulyovszky – Németh, Major, Urbán, Mikler – Popovics, Vörös, Jeremejev – Kenesei, Oláh – Faragó Győr: Posza – Bognár, Vámosi, Stark, Vasas – Rósa, Salagean, Csiszár, Vayer – Baumgartner, Herczeg 7. perc: Sakk-matt volt a győri védelem, Oláhról Faragó elé pattant a labda, aki mintegy 6 m-ről – senkitől sem zavartatva – elügyetlenkedte a helyzetet. 10. perc: Baloldali szabadrúgáshoz jutott a Győr, Rósa ívelte a hazai kapu elé a labdát, az elalvó szegedi védők közül Vasas szabadon lépett ki és 8 m-ről félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt (0-1). 55. perc: Kenesei középen kiugratta Faragót, aki két védő kíséretében 14 m-ről az elvetődő Posza mellett laposan a kapu jobb oldalába lőtt (1-1). Az első játékrészben a Győr kontratámadásai mindig veszélyt jelentettek, a szünet után azonban a Szeged lelkes játékával megmentette az egy pontot. A pontosztoszkodás reális.

A szép emlékek élénken élnek

“Az elmúlt két évtized elég volt ahhoz, hogy a gondok, bajok megfakuljanak, így elsősorban a szépre emlékszem.”- kezdte Major László, az akkori csapat játékosa. A Győr meccset végigjátszó védő azt mondja, hogy már a feljutás is kisebb csoda volt, mert nagyon rossz körülmények között működött a csapat, az élvonalbeli indulás pedig erőn fölüli volt. “Mindezek ellenére igazi fociláz volt a városban, ezt a saját bőrünkön éreztük egész nyáron. A Győr meccsre 13 ezer ember jött ki, de egész ősszel rengetegen szurkoltak nekünk, az ultrák minden idegenbeli meccsre elkísértek. Nagyon vártak és vágytak az emberek labdarúgásra. Közel 10 évig nem játszottak élvonalbeli meccset a városban.”- tette hozzá.

A keretet böngészve nem túlzás kijelenteni, hogy egy sokra hivatott csapat volt akkor Szegeden. “Sajnos úgy alakult, hogy többre hivatott lett belőle, annál amit elért és történt. Ha minden rendben lett volna, akkor azzal a játékosállománnyal nekünk a középmezőnyben kellett volna végeznünk, de a szezon felénél már érezhető volt, hogy nincs jövője. Többen már a szezon közben eligazoltunk és a vége a megszűnés és a törlés lett.”- mondta szomorúan az egykori játékos, aki jelenleg a Puskás Akadémiának segíti a tehetségek felkutatását a régióban.

A futball újra hazatér

Az azóta eltelt 20 évben egyszer sem játszottak élvonalbeli meccset a városban. Néhány évvel később a közelmúltban elhunyt szegedi edzőlegenda, Szalai István vezetésével, elsősorban a szegedi utánpótlásból építkező FC Szegednek ugyan lehetett volna esélye arra, hogy eljusson az élvonalig, de a pénztelenség egy újabb délszláv szerencselovag ígéretei a megyei első osztályba taszította a klubot. Sokáig az NB III jelentette a legmagasabb szintet a szegedi fociban. Az önkormányzat évek óta nem vesz tudomást a labdarúgásról, ennek egyik szomorú bizonyítéka, hogy a szegedi utánpótlásra építő, három éve még a másodosztályban szereplő SZEOL néhány hete kénytelen volt visszalépni a harmadosztályú bajnokságtól.

Nemzetközi szintű stadionba költözhet vissza a Szeged-Csanád GA (Fotó: Kovács Ferenc)

A reményt most a Szeged-Csanád Grosics Akadémia jelenti. A történetét KITE-Szeged néven kezdő klub az első idényében, 2011-ben feljutott az másodosztályba, bár onnan azóta kétszer is kiesett, de talán az idei visszajutás hosszabb távú jövőképet ad a szegedi labdarúgásnak. A csapat néhány héten belül visszaköltözik Szegedre Gyuláról, ahova a mostoha szegedi pályakörülmények miatt kényszerült évekkel ezelőtt. Az új otthonában, a Szent Gellért Fórum stadionjában minden adott arra, hogy előbb egy stabil másodosztályú klub épüljön, amivel a későbbiekben akár merészebb terveket is lehet szőni.

Bár olyan hatalmas fociláz most nincs a városban, mint volt 20 évvel ezelőtt, de a szurkolók már most izgatottan várják, hogy szeptember 15-én a Csákvár ellen a futball újra hazatérjen. Remélhetőleg most tovább marad itthon, mint az utóbbi negyedszázadban.

Hírzóna

Tokió 2020: három héten belül döntenek az új időpontról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) várhatóan három héten belül dönt a jövő évre halasztott tokiói ötkarikás játékok pontos dátumáról.

Tovább olvasom

Sport

Műfüves pálya épül a Kisstadionban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Várhatóan júniusra fog elkészülni.

Tovább olvasom

Sport

Nagy Péter: Az egyik szemem sírt, a másik nevetett a halasztás miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegediek 34 esztendős ólomsúlyú versenyzője az M1 aktuális csatornának nyilatkozott.

Tovább olvasom

Aktuál