Vakvezető robotkutyát fejlesztettek a szegedi másodikosok

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A World Robotic Olympiad (WRO) hazai döntőjén kategóriájuk legfiatalabbjaiként nyertek Tatabányán az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola másodikosai. Most Dániába készül a három fős csapat és felkészítő tanáruk.

“Egy vakvezető robotkutyát terveztek és mivel ez LEGO robotika pályázat volt, ezért beprogramozták, hogy akadálynál megálljon, hang- és fényjelzést adjon ki, illetve előtte érzékenyítésen megismerkedtek egy vak professzorral” – számolt be Özvegy Judit, a csapat felkészítő tanára. A csapat tagjai a Braille-írással szintén megismerkedtek, tapasztalatot gyűjtöttek a látássérültek problémáival és ez alapján fejlesztették ki a robotkutya programját – idézte fel Judit.

A csapat tagjai Manai Delal, Scurrha Linda és Kaszás Tamás. Ők a 8-tól 12 éves korúak között mutathatták meg tudásukat Tatabányán, a WRO magyarországi döntőjén, és nyerték is meg kategóriájukat.

A kategória miatt nem csupán a robotkutyát kellett az építőelemekből felépíteniük, hanem egy okosvárost is, melyet szintén ők terveztek, valamint egy embert, akit a vakvezető robotkutya vezetett. “Utána lefordítottuk angolra a projektet, mert az országos versenyen csak angolul lehet beszélni és ők ezt így adták elő. Kint a zsűri által feltett kérdésekre reagáltak, válaszoltak angolul. Elmondták a terveiket is, mert szeretnék továbbfejleszteni a programot, továbbá nagyobb készletet is, mert a mostanival csak ezeket az elemi programokat lehet bevinni a kutyába” – részletezte. “Nagyon profin, szuperül előadták” – büszkélkedett Judit.

A WRO hazai döntőjén a tét az volt, ki jut be a nemzetközi megmérettetésre, melyet Dániában rendeznek augusztus elején, ahová az innovációs és technológiai minisztérium támogatásával juthatnak el.

Előző sztori

Szijjártó: Nem a problémát kell Európába hozni

Következő sztori

Toroczkai: Az embereknek bizonyíték kell, mert elvesztették a hitüket