Közélet

Vakvezető robotkutyát fejlesztettek a szegedi másodikosok

Vakvezető robotkutyát fejlesztettek a szegedi másodikosok

2019. július 13., szombat
Vakvezető robotkutyát fejlesztettek a szegedi másodikosok

A World Robotic Olympiad (WRO) hazai döntőjén kategóriájuk legfiatalabbjaiként nyertek Tatabányán az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola másodikosai. Most Dániába készül a három fős csapat és felkészítő tanáruk.

"Egy vakvezető robotkutyát terveztek és mivel ez LEGO robotika pályázat volt, ezért beprogramozták, hogy akadálynál megálljon, hang- és fényjelzést adjon ki, illetve előtte érzékenyítésen megismerkedtek egy vak professzorral" – számolt be Özvegy Judit, a csapat felkészítő tanára. A csapat tagjai a Braille-írással szintén megismerkedtek, tapasztalatot gyűjtöttek a látássérültek problémáival és ez alapján fejlesztették ki a robotkutya programját – idézte fel Judit.

A csapat tagjai Manai Delal, Scurrha Linda és Kaszás Tamás. Ők a 8-tól 12 éves korúak között mutathatták meg tudásukat Tatabányán, a WRO magyarországi döntőjén, és nyerték is meg kategóriájukat. A kategória miatt nem csupán a robotkutyát kellett az építőelemekből felépíteniük, hanem egy okosvárost is, melyet szintén ők terveztek, valamint egy embert, akit a vakvezető robotkutya vezetett. "Utána lefordítottuk angolra a projektet, mert az országos versenyen csak angolul lehet beszélni és ők ezt így adták elő. Kint a zsűri által feltett kérdésekre reagáltak, válaszoltak angolul. Elmondták a terveiket is, mert szeretnék továbbfejleszteni a programot, továbbá nagyobb készletet is, mert a mostanival csak ezeket az elemi programokat lehet bevinni a kutyába" – részletezte. "Nagyon profin, szuperül előadták" – büszkélkedett Judit. A WRO hazai döntőjén a tét az volt, ki jut be a nemzetközi megmérettetésre, melyet Dániában rendeznek augusztus elején, ahová az innovációs és technológiai minisztérium támogatásával juthatnak el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.