Hírzóna

Sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban

Sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban

2019. július 11., csütörtök
Sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban

Egy fehér arcú sátánmajom látta meg a napvilágot a Vadasparkban júniusban. Az állatkertben nem is ezen, hanem angol neve után sakinak nevezik ezeket az érdekes dél-amerikai majmokat.

A szülők féltő gondoskodással nevelik kicsinyüket, amelyet az élesebb szemű látogatók meg is leshetnek. A sátánmajmok egyik jellegzetessége, hogy a kifejlett hímek és nőstények annyira különböznek, mintha nem is egy faj lennének. A hímek nemcsak nagyobbak, hanem a fekete alapszínükhöz egy feltűnő fehér-vörös álarc tartozik, míg a nőstények szürkésbarnás színűek. A még nem ivarérett hímek is a nőstényekre hasonlítanak. A hímek és nőstények tartós monogám párkapcsolatban, az utódaikkal alkotott családokban élnek.

A fehér arcú sátánmajmok Dél-Amerika északkeleti részén, trópusi esőerdőkben élnek. Főleg az esőerdők lombkoronaszintjén mozognak, de időnként lejönnek a talajra is élelmet keresni. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a létszámuk folyamatosan csökken, elsősorban az esőerdők irtása és a vadászatuk miatt. Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják, ebben vesz részt a Szegedi Vadaspark is, a gondos szülőpárjának köszönhetően eredményesen.

A felnőtté váló fiatalok további sorsáról, hogy melyik állatkertbe kerülnek, kivel állnak párba, a program vezetője dönt, többek között genetikai szempontok figyelembe vételével. Így a most született kis saki is nagy valószínűséggel új állatkertbe fog költözni.

(Képek:Endrédi Lajos)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.