Közélet

Bilincsben vihetik el a fél szegedi Városházát?  

Bilincsben vihetik el a fél szegedi Városházát?   

2019. július 5., péntek
Bilincsben vihetik el a fél szegedi Városházát?   

Információink szerint komoly fordulat történt a Mars téri piac ügyében. A SzegedMa magasrangú ügyészségi forrásokból úgy értesült,egy új jogi szakvélemény és állásfoglalás alapján leporolhatják az ügyet és akár bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt fenyegetheti eljárás a szegedi városvezetőket: Nagy Sándor alpolgármestert, és a már visszavonult főjegyzőt, Mózes Ervint. Ők voltak ugyanis az aláírók, akik kézjegyükkel látták el azokat a dokumentumokat, amelyeken a Szegedi Városháza egyszerűen hazudott az Európai Uniónak a Mars téri piac jogállásáról. A bűncselekmény elkövetéséért akár 15 évet is lehet kapni. De ez még nem minden.

Hosszas kenegetés; és

harsány, de eredménytelen szájtépés után

mozdulni látszik a Mars téri piac ügye. Mint ismert: közel 100 kereskedőcsalád ment tönkre, nullázták le őket egyik napról a másikra, amikor a tulajdonukban álló üzleteket - Botka László arrogánsan csak "bódéknak" nevezte ezeket - egyszerűen eldózeroltatta a Szegedi Önkormányzat az éj leple alatt. A kereskedők és a Kúria szerint mindezt jogtalanul tették, mások magántulajdonában okoztak kárt, egzisztenciákat ellhetetlenítve, az életüket elsöpörve. Volt olyan, aki bele is halt mindebbe – ez is közismert Szegeden.

Aláírták a hazugságot

A Dél-alföldi Operatív Program funkcióbővítő városrehabilitációjára az önkormányzat és vele partnerségben álló nonprofit szervezet pályázhatott olyan területekre, amelyek száz százalékban az önkormányzat tulajdonát képezik, megfelelnek a pályázatban megjelölt céloknak, és a pályázat benyújtása idején per- és igénymentesek. A Mars téri piac területére

a város beadta a pályázatot, a városvezetők aláírásával, akik a dokumentumban azt is kijelentették - méghozzá büntetőjogi felelősségük teljes tudatában -, hogy a fejlesztéssel érintett terület a kiírásnak megfelel, többek között per- és igénymentes. A dokumentumot Botka László helyett a városvezetésért felelős alpolgármester és a jegyző írta alá.

Az önkormányzatnak, illetve Botka Lászlónak legalább 5 éve lett volna arra, hogy rendezze a tulajdoni és egyéb jogviszonyokat, de végül egyszerűbb volt szó szerint elsöpörni azokat, akik útban voltak.

Magántulajdonokat dózeroltak el parancsra

Normális esetben az önkormányzat ilyenkor – ahogy az történt több városban is – megegyezik az érintett vállalkozókkal, ingatlantulajdonosokkal, kifizeti őket és a beruházás rendben megkezdődhet. A régi piactéren a ’70-es évektől tizenkét pavilon és négy beton alappal megépített, negyven négyzetméteresnél is több, önálló ingatlan státuszú épület, üzlethelyiség állt, amelyek mind-mind a kereskedők magántulajdonában álltak.

Megegyezés helyett végül a város pert indított a Mars tériek ellen, csak hogy elbonthassa a tulajdonukat.

2009 októberében a már másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság kimondta, hogy új elsőfokú eljárást kell lefolytatni a bontások ügyében. Ekkor megszorult az a bizonyos a hurok, mivel Botka jól tudta, hogy ennek a pernek nem lesz érdemi eredménye egy éven belül, vagyis nem készülhet el, illetve el sem kezdőhet az új piac építése a 2010-es választásig.

Elsöpörték az életüket

2009 november 29-én a Botka László vezette önkormányzat ledózeroltatta a területen található összes üzletet, de a pavilonosokkal és a négy használati jogosultsággal bíró ingatlantulajdonos-kereskedővel erről elfelejtettek egyeztetni. A területen önálló ingatlanok használati jogosultságokkal bírtak, amelyeket a szegedi jegyző is megerősített határozatokkal, még a beruházás megindítása előtt is - vagyis

az önkormányzat vezetése a saját jegyzőjének törvényi utasításait is semmibe vette.

2009 november 29-e estéjén, miközben Botka László a nyilvánosságban fürdött és áhítattal ünnepelte az adventi gyertyagyújtást, kordonok és rendőrök gyűrűjében a kivezényelt munkagépek ledózerolták a kis üzleteket. Volt olyan, amit a több milliós árukészlettel együtt.

A kereskedők könnyezve nézték végig a kordonok vasába kapaszkodva, hogyan söprik el a megélhetésüket és az életüket.

A dózerolási munkáért az önkormányzat 36 millió forintot fizetett ki.

Szabálytalanságok sora

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 2010. augusztusában egy neves ügyvédi irodától kért állásfoglalást a szegedi Mars téri projekt uniós pályázati támogatásának ügyében. A Sulyok és Ádám Iroda részletesen taglalta, hogy a projekt szabályszerűen nem támogatható, mégpedig azért nem, mert a fejleszteni kívánt terület nem permentes és nem igénymentes, sőt a kivitelezés idején is per van folyamatban. Megfogalmazták, hogy a pályázó, azaz Szeged város önkormányzata ennek tudatában nyújtotta be a pályázatot és a jogi vitákról nem tájékoztatták a bíráló bizottságot.

Ledózerolták a térképről is az üzleteket

Valahogy tehát meg kellett oldani a „bódék” elbontását, ezért az önkormányzat letöröltette a közhiteles ingatlan-nyilvántartáshoz csatolt térképről a négy, egyébként mai napig használati jogosultsággal rendelkező Mars téri ingatlant.

Az újabb taktika tehát az volt, hogy a per alatt álló ingatlanokat a térképről is ledózerolták, azt a látszatot keltve, hogy "ott sem voltak a beruházási területen".

Azonban erős a gyanú, hogy nem csak a térképvázlatot hamisították meg, hanem szerződéseket is, olykor visszadátumozásokkal.

Kúria: a bontás jogszerűtlen volt – 200 milliós kár

A Mars téri piac négy kereskedője a mai napig használati jogosultsággal bír azon a területen, ahol felépült az új piac. A tizenhat kereskedőből, akik tulajdonnal bírtak a korábbi vásárcsarnok területén, mindössze két kereskedőt fizetett ki a szegedi önkormányzat. A többiek egy forintot sem láttak. Az önkormányzat által kényszerbontásért indított per 2012. októberében ért véget a Kúrián, amely kimondta, hogy a bontás jogszerűtlen volt. A dózerolással okozott kár értéke körülbelül 200 millió forint.

Leporolják a Mars-téri aktákat - Csattanhat a bilincs?

A SzegedMa információi szerint

bűnszervezetben elkövetett, milliárdos költségvetési csalásban lehetnek érintettek a Városháza vezetői,

mindamellett, hogy emberiességet nem ismerve tönkretettek olyan vállalkozókat, akik a Mars téri piacon élték az életüket. Ügyészségi forrásokból ugyanis a SzegedMa a napokban úgy értesült, egy új jogi állásfoglalás és szakvélemény alapján

"leporolják" a Mars-téri aktákat, és akár az is megtörténhet, hogy vezetőszáron, bilincsben viszik el a fél Városházát,

ha a vádak beigazolódnak. Ezért a bűncselekményért akár 15 évet is lehet kapni. Érdekesség, hogy információink szerint az Ügyészség egyszer már vádemelést javasolt a fentiek miatt a városházi vezetők ellen. Azonban a független magyar bíróság addig halogatta és maszatolta az ügyet, míg a vádemelési indítványból nem lett semmi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.