Politika

Egy politikai kalandor pályafutása Szegeden II.

Egy politikai kalandor pályafutása Szegeden II.

2019. április 20., szombat
Egy politikai kalandor pályafutása Szegeden II.

Szabó Bálintról szóló portrénk első részében bemutattuk olvasóinknak, hogy az egykori Vas megyei szocialista politikus fiatal kora ellenére annyi politikai pártot megjárt, ami egy életre elég lenne. A köpönyegforgatáson túl azonban vannak még további érdekességek Szabó pályafutásában, köztük az, hogy szegedi feljelentéseinek döntő részéből soha nem lett semmi. Véletlen lenne ez? Egyesek szerint ennek oka az, hogy Szabó mindvégig összájátszott Botkával, és szándékoltan hibás feljelentéseket adott be, hogy a bűnügyek valós nyomozások hiányában egyszerűen elévüljenek, és Botka megússza a zűrös ügyeket.

Előző cikkünket azzal fejeztük be

, hogy Szabó 2012-ben a Gyurcsány-párt szóvívője lett Szegeden, ám egy évvel később kilépett a DK-ból. Az örökmozgó, közéleti kavarásairól ekkor már elhíresült Szabó 2013-ban hatalmas követ hajított az állóvízbe: azt állította a Heti Válasznak adott interjújában, hogy 2006-ban jelen voltEduardo Rózsa-Flores lakásán, ahol látta "Katalint, Imrét és Ferencet", akik az őszödi beszéd hangfelvételét hozták el Rozsa-Floresnek. Szabó állítása szerint ekkor átvonult egy másik szobába, és a lakásban Rozsa-Floresszel együtt élő Tito nevű kutyára vigyázott.

Szabó Bálint és Zuschlag János meghitt közelségben, vállt-vállnak vetve

Állításai miatt többen azonnal beperelték, és nyertek is ellene. Baja Ferenc szocialista politikus a Délmagyarnak korábban elmondta, a személyiségi jogi pert jogerősen megnyerte, számára kártérítést ítéltek meg 5 millió forint értékben. Mivel Szabó Bálint azonban nem fizetett, így a szegedi lakására jelzálogterhet jegyeztek be az MSZP-s politikus javára.

2014: a Cserepes sori piacosok ügye

Szabó Bálint 2014-ben a Cserepes sori piacosok fogadatlan prókátorának állt: a bérletidíj-emelés tiltakozást váltott ki a kereskedők között, akik élére Szabó állt. Egy tüntetésükből rendőrségi ügy is lett: Szabót garázdaság gyanúja miatt előállították, mert a rendőrség szerint bement a polgármesteri irodába, ahol két kézzel megfogta az ott dolgozó női alkalmazottat, és ellökte.

2014-től: feljelentéscunami, SZEVIÉP

Czeglédy Csaba - aki Gyurcsány és

Botka közös ügyvédjeként szerzett magának hírnevet

-, elmondása szerint korábban jó kapcsolatot ápolt Szabóval, rengeteg magánéleti tanácsot is nyújtott neki. Czeglédy Facebook-oldalán azt is közölte,Szabó Bálint 2017 tavaszán arról beszélt neki, hogy cégének, a követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft.-nek

10 százalékos sikerdíjra szóló szerződése van a Szeviép-károsultak egy részével

. Ha ez igaz, akkor Szabó markát százmillió forintnál is több üthette az elmúlt időkben. Azóta viszont

feljelentették a Nagy Feljelentőt

, sőt már

házkutatás is volt

nála.

Botkát dicséri és magasztalja, de mégis sorozatosan feljelentgeti?

Czeglédy

fölelevenített egy 2016-os sztorit is, mely érzékletesen rámutat Szabó hirtelen színeváltozásaira

. Eszerint Szabó 2016-ban bosszúból megszervezte, hogy feloszlassa magát a fideszes többségű csepregi képviselő-testület, majd el is indult ismét polgármesternek. Előtte, fogalmaz Czeglédy - bármilyen furcsa is - kikérte a véleményemet, én pedig úgy voltam vele, hogy ami rossz a Fidesznek, az jó nekem, így támogattam elképzelésében. Az időközi választás nagy kudarccal járt számára: csúfosan kikapott a Fidesz jelöltjétől, a szavazatok 10%-át sem szerezte meg. Rövid Vas megyei kitérője után újult erővel folytatta Szeged polgármestere elleni szélmalomharcát - írja Czeglédy, majd így folytatja: "

az ellen a Botka László ellen, akit nekem számtalan alkalommal dicsért és magasztalt

."

Botka László ernyőt tart Cezglédy fölé

Sikertelen feljelentések Botka ellen: Ligetfürdő, Mars téri piac, Cserepes sor

Szabó 2015 és 2018 között szakmányban adogatta be a feljelentéseket a Botka László vezette önkormányzat ellen, azonban ezek nagy részét rendre elutasították és visszadobták. Az ügyek hátteréről érdemes tudni, hogy több esetben is megállapíthatók büntetőjogi hiányosságok és mulasztások, azonban ezek egyszer sem érték el a polgármestert vagy a környezetét. Kivétel ez alól a VIP parkolóbérletek ügye, ez azonban csak szerencsés véletlen lehet. Az igazán nagy ügyeket a rendőrség vagy más nyomozóhatóságok rendre leseprik az asztalról, és a szegedi közéletben mára ennek egy sajátos magyarázata született meg.

Botka László ügynöke, avagy tudatos összejátszás egy baloldali belháború részeként?

A sajátos magyarázatnak lehet alapja, Szabó közéleti mozgása ugyanis megerősíti a szegedi közéletben terjedő elméletet. Szabót ugyanis Botka szabadította a városra, elviekben az ő vezetése alatti bűnügyek - és talán a tíz százalékos sikerdíj miatt - kezdett újra harcos közéleti szerepvállalásba Szabó Szegeden. Ez a felszín. Azonban a mélyben úgy látszanak összerendeződni a dolgok, hogy Szabó egyszerűen Botkát védi - mondják Szegeden. Teszi ezt azért - mondják Szegeden -, mert Botka meg akart szabadulni Ujhelyi gátlástalan építőipari embereitől, a SZEVIÉP egykori tulajdonosaitól, a milliárdos csődbűntett miatt első fokon elítélt egykori vállalkozóktól, ezért hagyta, hogy Szabó "vigye a Szeviép-ügyet". Botka ezzel ugyanis nem is két, de legalább négy legyet is ütött egy csapásra: megszabadult Ujhelyi mohó körétől, megszabadult egykori régi jóbarátjától, Ujhelyi Istvántól, eltávolította magától az ügyet, és azzal, hogy Szabó volt a leghangosabb szeviépező a városban, a helyi Fidesz elől elszívta a levegőt, így egy politikai kalandor állt a közérdeklődés középpontjában, aki harcos kiállása mellett anyagilag is jól járt a 10%-os sikerdíj-szerződésekkel. Elsőre talán bonyolultnak hangzik, de egy másik mozaik is ezt a teóriát erősíti meg:

"a Ligetfürdő, a Mars téri piac, a Cserepes sor ügyében Szabó több alkalommal is hibás feljelentéseket adott be a nyomozati szerveknek"

- állítják azok a jogi szakemberek, akik átnézték ezeket és nyilatkoztak lapunknak.

(Elsősorban azért, mert információink szerint számos ügyben új, immár szakmailag alaposan alátámasztott feljelentések készülnek - a szerk.)

Ennek pedig csak az lehet az oka, hogy ezzel is időt nyertek: a független szakértők szerint súlyos bűncselekmények lassan már elévülnek, így Botkának nem kell tartania tőlük, a polgármester mentesülhet a következmények alól. A kalandor Szabó viszonya tehát Botkával továbbra is kérdéseket vet fel. A jelekből az olvasható ki, hogy

Botka eltávolította egykori embereit, ám nem személyesen vitte véghez a tervét, hanem Szabót használta fel a szegedi baloldali leszámolásokhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.