Közélet

Rejtélyes és első ránézésre totálisan fölösleges hidat kaptak a szegediek

Rejtélyes és első ránézésre totálisan fölösleges hidat kaptak a szegediek

2019. június 4., kedd
Rejtélyes és első ránézésre totálisan fölösleges hidat kaptak a szegediek

A szegedi baloldali tömörülés önkormányzati képviselője is értetlenül áll az Odessza városrészben zajló munkálatok előtt, és számára sem világos, hogy miért kellett egy - első ránézésre - balesetveszélyes és teljesen fölösleges fahídra rengeteg pénzt elkölteni, amikor annak árából járdákat, utakat kellett volna inkább felújítani.

2018 áprilisától egészen mostanáig szinte napi szinten

szolgáltat témát

a helyiek körében az Odessza városrész felújítása, illetve annak "anomáliái". Mint ismert, közterek, közösségi terek és zöldterületek rehabilitációjára kapott az önkormányzat mintegy

820 millió forintos uniós támogatást

a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A közbeszerzés nyertese egy szegedi konzorcium volt, amely

175 napra vállalta a munkát, de azzal még most, 14 hónap, azaz több mint 400 nap elteltével sem végeztek.

A területen járva megállapítható, hogy sok helyen még mindig dolgoznak a munkások, a szeméthegyek között viszont felbukkan egy-egy elkészültnek látszó rész is.

Odessza értelmetlen hídja

De ez még mind semmi! Odessza városrészben minden bizonnyal sikerült megépíteni a világ egyik legértelmetlenebb fahídját, amelyet a Korondi utcába álmodott meg a tervező.

A fahíd hossza valamivel több mint nyolc méter, alatta pedig mesterségesen alakítottak ki egy kaviccsal teli gödröt.

"Nagyon balesetveszélyesnek tűnik a híd, óvjuk a pici gyerekeket, hogy ne menjenek a közelébe, mert könnyen leeshetnek róla"

-panaszkodott az egyik helyi lakó, aki éppen kisgyerekével jött le játszani a térre. A fahíd két oldalán az oszlopok között hatalmas lukakat hagytak, így valóban veszélyesnek tűnik a kisgyerekek számára (bár olyan őrületes magasról azért nem esnének le, talán ha 80 centiméterrel lehet a talaj fölött a híd). A kivitelező az érkező jelzések hatására az egyik oldalon már beépítette a hidat többrétegű üveglappal, de a másik oldalon még ez nem történt meg. Úgy tudjuk, néhány nap, amíg azt is befoltozzák. Miután

többen is felhívták a figyelmet a balesetveszélyes állapotra, köztük a városrész önkormányzat képviselője, Kormos Tibor is, a szemre mutatós, de teljesen értelmetlen építményt kedden fehér színű szalaggal körbekerítették.

"Ez olyan régen húzódik, hogy szinte semmi jót nem tudok mondani" - kezdte a szegedma.hu-nak az Odessza városrészben zajló beruházások értékelését Kormos Tibor. A szegedi baloldali tömörülés 18. számú egyéni választókerületének önkormányzati képviselője kissé kiábrándultan nyilatkozva azt mondta, ő is szembesül a sok problémával, ami a városrészben tapasztalható. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit gondol a fahídról a városrész képviselője. Meglepő választ kaptunk.

"Hogy a mi a funkciója? Ezt komolyan kérdezi? Honnan a bánatból tudnám? Szerintem semmi, egyszerűen csak egy tervezői hülyeség."

Kormos Tibor szerint is teljesen felesleges a fahíd, amelynek bekerülési költségét szerinte inkább járda- vagy útfelújításra kellett volna költeni. " Egy egyszerű járdával folytatódhatott volna itt a történet, nem is került volna olyan sokba, mint ahogy ez a híd funkciótlanul, tulajdonképpen a látvány szintjén működik.

Ez a híd önmagában egy érdekes kérdőjel,

talán a tervezőt kellene kérdezni, hogy mi volt vele a célja" - adott hangot értetlenségének a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.