Közélet

Közgyűlés: véglegesen Harkai István Szeged rendőrkapitánya

Közgyűlés: véglegesen Harkai István Szeged rendőrkapitánya

2019. június 21., péntek
Közgyűlés: véglegesen Harkai István Szeged rendőrkapitánya

Költségvetés-módosításról döntött a közgyűlés pénteken, de véglegesítették Harkai István rendőrkapitányi tisztségét is. Haág Zalán a 13-as busz visszaállítása érdekében interpellálta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert. Átadták a város pedagógusi életműdíjait.

Haág Zalán a napirend előtti felszólalásokban köszönetet mondott azoknak, akik május végén a Fidesz listájára szavaztak az európai parlamenti választáson. "Köszönöm mindenkinek, aki nemet mondott a bevándorlásra. Külön köszönetet érdemel minden aktivistánk és a delegáltjaink. Az eredmény bizakodásra adhat okot, hiszen egyértelműen azt láthatjuk az elmúlt öt év alapján, Szeged fejlődése megtorpant, pedig a várost a tulajdonságai ennél többre predesztinálnák, nem szabad a negyedik-ötödik hellyel megelégedni. Szeged története megmutatta, hogy csak összefogással tud fejlődési pályára állni a város" – fogalmazott a városatya.

Talán erre válaszul Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester kijelentette, hogy sikeresnek mondható a város az elmúlt öt év alapján, hiszen a város sikeresen pályázott uniós fejlesztési támogatásokra. Példaként a tömegközlekedésben elérhető ingyenes wifit is említette, valamint a szeszélyesen működő bankkártyás jegyvásárlást a járatokon. Tóth Péter "Elég volt a szúnyogokból!" feliratú pólóban szólalt fel. "Nem csak mesterséges kemikáliával lehet irtani a szúnyogokat, a természetes módszerek között a fecskék a legismertebbek. A fecskeállomány 56 százaléka eltűnt Magyarországról" – mondta a képviselő, aki felvetette, hogy ha a jövőben kell valamivel foglalkoznia az önkormányzatnak, akkor zöldprogramot kell létrehoznia a fecskepopuláció növelése érdekében.

A közgyűlés a költségvetésmódosítás mellett többek közt arról is döntött, hogy Harkai István alezredest nevezi ki Szeged rendőrkapitányának Dakos József dandártábornok javaslatára. A napirendi pontokat követően Haág Zalán interpellálta Nagy Sándort a 13-as busz kapcsán. "Amióta Nagy Sándor ennek a területnek a felelőse, döntése alapján megszűnt a 13-as, valamint a 13A-s busz, ami a móravárosi nyugdíjasokat tette lehetetlen helyzetbe. Ezért javasoltuk Hüvös László képviselőtársammal, hogy 20 millió forintot különítsen el a közgyűlés, ezt a közgyűlés el is fogadta, megvan rá a pénz. Ennek tudatában módosítottuk volna a költségvetést" – idézte fel, hogy korábban ilyen módon próbálták módosítani a város költségvetését. "A móravárosiak érdekében áll a 13-as busz visszaállítása, de úgy tűnik, ezt a pénzt az alpolgármester úr új pártjának lehetőségére különítették el. Most éppen ez a párt a Momentum. társadalmi csoportokat állít egymással szembe a városvezetés. hozzájárul-e a városvezetés h a 13-as buszt újra visszaállítsák" – utalt arra Haág, hogy a Momentum Mozgalom kezdeményezésére indultak éjszakai járatok a városban, mely elképzelést korábban a Fidesz-KDNP frakció is kezdeményezett.

Erre Nagy annyit felelt, hogy a közgyűlési döntés nem korlátozta a 13-as busz visszaállítására az elkülönített 20 millió forint felhasználását. Két bizottság hagyta jóvá a menetrend-módosítást, mely alapján az éjszakai járatokat bevezették. "Természetesen ezek a bizottságok nem a 13-as ellen szavaztak, hanem különböző buszjáratok kialakításáról. Mi erre a költségvetésben lehetőséget láttunk, ennek ellenére az utasszám sem indokolta a buszjárat megszüntetését" – jelentette ki Haág. A grémium napirendi pontjai előtt átadták a pedagógusi életműdíjakat. Ezt a kitüntetést Mészáros Jánosné, a Klebelsberg telepi tagóvoda nyugalmazott vezetője, Tihanyi Klára, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium nyugalmazott igazgatóhelyettese, valamint Kása Ferenc, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola nyugalmazott testnevelés szakos tanára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.