Balhé

Terjed a Zombi-drog Szegeden, erre figyelmeztet az Alsóvárosi Polgárőrség

Terjed a Zombi-drog Szegeden, erre figyelmeztet az Alsóvárosi Polgárőrség

2019. június 18., kedd
Terjed a Zombi-drog Szegeden, erre figyelmeztet az Alsóvárosi Polgárőrség

Egyre több, úgynevezett új pszichoaktív kábítószer hatása alatt álló fiatallal lehet találkozni Szeged utcáin az Alsóvárosi Polgárőrség szerint. A rendőrség nem ismerte el a jelenséget, de nem is tagadta azt. Azt írták, 2018-ban Szegeden húsz kábítószer-kereskedővel szemben indult büntetőeljárás.

Szegedi fiatalokkal foglalkozó szervezetek összefogásában preventív céllal június 12-én ismét

megrendezték

a Térfoglaló rendezvényt a Szegedi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával. Az Alsóvárosi Polgárőrség üdvözölte a kezdeményezést, mert szerintük hasznos tevékenység a felvilágosítás és a megelőzés, ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy tapasztalataik alapján lassan "zombiland" lesz Móraváros, Tarján, Makkosháza és a belváros bizonyos pontjai, ahol egyre több, az úgynevezett "herbál" hatása alatt álló fiatallal találkoznak. Azt írják, "a szegények drogja elképesztő méretekben terjed".

Az úgynevezett új pszichoaktív anyagok terjedésének megakadályozása azért roppant nehéz feladat, mert hiába kerül fel egyre több összetevő a tiltólistára, mindig kitalálnak egy újat, amelynek kémiai összetétele csak minimálisan tér el a már betiltottaktól.

A szélmalomharcban a droglaborok jelenleg egy lépéssel előrébb járnak a szabályalkotóknál.

Megkerestük a Szegedi Rendőrkapitányságot, hogy ők mit szólnak az Alsóvárosi Polgárőrség megállapításaihoz, meg tudják-e azokat erősíteni. Levelükben kitérő választ adtak, és azt írták, "a rendőrség bűncselekmény észlelése esetén minden esetben intézkedik, így tesz akkor is, ha az együttműködő polgárőrség részéről érkezik jelzés bűncselekmény gyanúja miatt". Hozzátették: a rendőrség mindig a hatályos jogszabályok alapján jár el. Azt, hogy egy készítmény hatóanyaga kábítószernek vagy új pszichoaktív anyagnak minősül-e, azt jogszabály határozza meg. "A Szegedi Rendőrkapitányság egyet ért azzal, hogy a kábítószerek káros hatásával kapcsolatban már a legfiatalabb korosztályban el kell kezdeni a felvilágítást és a megelőző munkát, ezért 2018-ban 99 alkalommal összesen 3048 gyermeknek tartottunk oktatást e témában. Fontosnak tartjuk ugyanakkor megjegyezni, hogy a rendőrség prevenciós tevékenysége csak akkor lehet sikeres, ha a mögött széleskörű társadalmi összefogás is működik" - hangsúlyozták. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények kapcsán közölték, 2018-ban Szegeden húsz drogkereskedővel szemben indult büntetőeljárás.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.