Gazdaság

A 2020-as büdzsé a családok támogatásának költségvetése lesz

A 2020-as büdzsé a családok támogatásának költségvetése lesz

2019. június 6., csütörtök
A 2020-as büdzsé a családok támogatásának költségvetése lesz

A 2020-as év költségvetése a családok támogatásának költségvetése lesz, a 2200 milliárd forintot is meghaladja a családok támogatására jövőre rendelkezésre álló összeg - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson.

NovákKatalin sajtótájékoztatón azt mondta: minden eddiginél több forrást tudnak a családok segítésére biztosítani. A jövő évi költségvetésben a 2200 milliárd forintot is meghaladja a családok támogatására rendelkezésre álló összeg, ez 2010-hez képest, amikor 960 milliárd forint volt erre a célra, két és félszeres emelkedést jelent- fűzte hozzá. Hozzátette: Magyarország demográfiai kihívásait nem bevándorlással kívánják orvosolni, hanem magyar gyermekek születésének támogatásával. Szólt arról, hogy az eddigi családtámogatások mellett július 1-étől elindul a családvédelmi akcióterv is, illetve két eleme jövő év január 1-től, ehhez is megvannak a források a költségvetésben.

Összességében a családok támogatására rendelkezésére álló több mint 2200 milliárd forintból mintegy 200 milliárd forint kifejezetten a családvédelmi akciótervhez kapcsolódik a következő évben - mondta az államtitkár, hozzátéve, a babaváró támogatáson keresztül több mint 400 milliárd forintot vehetnek majd fel a fiatalok olyan kamatmentes kölcsönként, amelyet adott esetben vissza sem kell fizetniük, ha gyermekeket vállalnak.

A jövő évi költségvetésben csaknem 300 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre, a családi otthonteremtési kedvezményen (csok), az ahhoz kapcsolódó, bővülő, támogatott kölcsönön keresztül, vagy jelzáloghitel-elengedéssel - közölte NovákKatalin, megemlítve: ebben az összegben szerepel a július 1-jétől induló falusi csok is. Felhívta a figyelmet a családi adókedvezmény lehetőségére is, amely az idei évben is emelkedett, és jövőre indul a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége is. Kitért arra, hogy a jövő évi költségben 40 milliárd forint áll, rendelkezésre bölcsődefejlesztési célokra. Novák Katalin a sajtótájékoztató után, Bács-Kiskun megye 4. számú választókerület polgármestereinek értekezletén tartott előadásában egyebek mellett azt mondta: a bölcsődei rendszer rugalmassá vált. Beszélt a minibölcsőde nyújtotta lehetőségről, és elmondta azt is, hogy a családi bölcsőde egy kistelepülésen, faluban is jól működhet és jövőre jelentősen növelik a finanszírozását.

Novák Katalin szólt arról is, hogy 2010 után visszaadták a gyermekgondozási segély (gyes) "harmadik évét", a családi adókedvezményt visszavezették, bővítették. Bevezették a gyermekgondozási díj (gyed) extrát és egy teljesen új otthonteremetési programot, a folyamatosan bővülő csokot - sorolta.

Azt mondta: 2010-ben a családtámogatások 76 százaléka alanyi jogon járt és csak 24 százaléka volt munkához kötve, míg most - két és félszer akkora összegből - a munkaalapú támogatások vannak túlsúlyban, ami 3,6 százalékos munkanélküliség mellett indokolt, és a magyar emberek támogatását élvezi. A demográfiai eredményekről szólva hangsúlyozta: bár fogy a népesség Magyarországon, a gyermekvállalási kedv nőtt, húsz éve nem vállaltak átlagosan annyi gyermeket a fiatalok, mint most. A házasságkötések száma majdnem 50 százalékkal emelkedett, kevesebb a válás, a terhességmegszakítások száma is csökken. Az értekezleten jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.