Közélet

Egyetemi kiskirály érintett a volt rektor elleni feljelentésben

Egyetemi kiskirály érintett a volt rektor elleni feljelentésben

2019. május 14., kedd
Egyetemi kiskirály érintett a volt rektor elleni feljelentésben

Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) előző rektorát a múlthéten jelentették fel egy lézeres eszköz olyan mértékű bérleti szerződésének megkötése miatt, mely összegért akár meg is vehette volna az intézmény a berendezést. A szerződést Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság jelenlegi ügyvezetője, az egyetem akkori gazdasági és műszaki főigazgatója is aláírta. Majóról úgy hírlik, hogy a számos baráti és családi összeköttetéssel bélelte ki az egyetemet, míg az intézmény gazdasági és műszaki igazgatói posztját töltötte be.

Majó-Petri Zoltán 2011 és 2014 között töltötte be az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatói pozícióját, melyet az egyetem havi szinten 2 éves fizetéssel honorált. Majóról ráadásul egyetemi berkeken belül az a hír járta, hogy az ország leggazdagabb egyetemi gazdasági főigazgatója. Ez idő alatt a jogszabályilag meghatározott kötelességeinek megfelelően az egyetemi közbeszerzéseket is ellenjegyeznie kellett, így vált érintetté azzal a bérleti szerződéssel kapcsolatban, mely miatt az egyetemet 2010 és 2018 között rektorként vezető Szabó Gábort május elején feljelentették. A Szegedma Majót a napokban telefonon érte el, a korábbi igazgató pedig azt nyilatkozta,

az volna szokatlan, ha nem az ő neve szerepelne a szerződésen

. Az egyetem 2014-ben írt ki közbeszerzést egy pumpalézerrel egybeépített femtoszekundumos Ti:zafír oszcillátor bérlésére, melyet az év november 4-én alá is írtak. Ez havi szinten bruttó 4381 euróról, tehát 1 millió 380 ezer forint körüli összegről szólt 18+18 hónapos időtartammal, tehát amennyiben mind a 36 hónapra bérelte az egyetem a lézeres eszközt, összesen bruttó 50 millió forint körül fizetett az intézmény.

A hírportálnak azonban elmondta, ma sem lát okot arra, hogy ne írja alá a bérleti szerződést.

Üzlettársakat hozott helyzetbe

Az igazgatói tisztsége alatt olyan embereket hozott helyzetbe az egyetemen keresztül, akikkel baráti, üzlettársi vagy hozzátartozói viszonyt ápol. Így került az egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatóságának élére Buzás Norbert, aki 2006 és 2008 között a szocialista kormányzás alatt jelentős támogatási összegeket is bezsebelt Solvo Biotechnológiai Zrt-nél dolgozott kutató biológusként. A Solvo kapcsán érdemes felidézni, hogy az az ifjabb Duda Ernő volt a cég igazgatósági tagja, aki úgy adott tanácsot a szocialista kormányzati ciklusok alatt a kutatási támogatások elbírálásáról, hogy diplomája sem volt. Buzás 2014-ben a Majó érdekeltségi körébe tartozó Násznet Bt-ben kültagként szerepelt, emellett a Dalson & Dawney Kft-ben is feltűnik Bolgár Zsolttal együtt. Utóbbi az egyetem 51 százalékos többségi tulajdonrésszel rendelkező Universitas-Szeged Nonprofit Kft ügyvezetője. Mindemellett Imreh Szabolcs, a Gazdaságtudományi Kar docense a Nyugi 98-ban is érdekelt volt 2014-ben Majóval és Buzással együtt.

Milliók a barátoknak

Az egyetem 2012-ben kötött szerződést a Stand-Art Ügynökség Kft-vel, melynek ügyvezetője Bernáth Erika, akiről azt híresztelték, hogy Majó baráti körébe tartozik. A céggel kötött kontraktust egyedül Majó írta alá, e szerint a Stand-Art rendezvényszervezői feladatokat látott volna el. Még egy rendezvényszervezésre kötött szerződést is aláírt azonban a főigazgatóság, ez a megállapodás pedig az Európa Oktatás és Rendezvényszervező Kft-vel jött létre. Annak egy blog járt utána, hogy lényegében milyen rendezvények szervezését vállalják el ezek a cégek. Akkor Bernáth Erika azt válaszolta a megkeresésre, hogy csak tudományos, nagy volumenű konferenciák szervezését vállalja el a Stand-Art Ügynökség Kft.

A cég ügyvezetője azt is elismerte azonban, hogy EU-s és közbeszerzési pályázatok keretében látták el tudományos kongresszusok szervezését és lebonyolítását.

Az Európa Oktatás és Rendezvényszervező Kft-vel kapcsolatban azonban kiderült, hogy két évig keretszerződésben szerveztek rendezvényeket az egyetemnek, köztük az Országos Tudományos Diákkört (OTDK) is. A cégről a blog azt írta, hogy a meglehetősen korszerűtlen weboldalukon találtak egy telefonszámot elérhetőségként. Az uniosoktatas.hu címet beütve csupán egy budapesti címet, egy telefonszámot és egy e-mailcímet találtunk mi is. Utóbbi cég kapcsán közérdekű adatigénylést is beadtak 2014-ben. Ebből kiderült, hogy egy két napos rendezvény szervezésére nyílt közbeszerzést írt ki az egyetem műszaki és gazdasági főigazgatósága, melyre három ajánlatot adtak be, ezek közül az egyiket érvénytelenként bírálták el. A két ajánlat közül az Európa Oktatás és Rendezvényszervező Kft-é bizonyult a legkedvezőbbnek bruttó 1 millió 269 ezer forinttal.

Összesen viszont tíz közbeszerzésre tett nyertes ajánlatot az Európa Oktatás és Rendezvényszervező Kft. 2011 nyara és 2013 ősze között.

A Stand-Art azonban 2011 tavaszán került kapcsolatba az egyetemi közbeszerzésekkel a kozbeszerzes.hu adatbázisa alapján. E szerint 2013 tavaszáig 13 közbeszerzésre tett nyertes ajánlatot a zsombói központú cég – ezek között természetesen szerepelnek azok a rendezvények is, melyeket keretszerződésben teljesített a Stand-Art. Azóta viszont az adatbázis szerint egyetlen közbeszerzést sem nyert a cég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.