Közélet

Beruházásokat ösztönző városvezetést sürgetett Szijjártó Szegeden

Beruházásokat ösztönző városvezetést sürgetett Szijjártó Szegeden

2019. május 7., kedd
Beruházásokat ösztönző városvezetést sürgetett Szijjártó Szegeden

A szegedi önkormányzat együttműködési szándéka is szükséges ahhoz, hogy Szegeden nagy beruházások valósuljanak meg. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – a SzegedMa Klub vendégeként – merészebb, bátrabb stratégiát javasolt Botka Lászlónak.

„Nagyon szívesen működnék együtt egy olyan szegedi városvezetéssel, amely valóban érdekelt beruházások ide hozatalában” – ezt Szijjártó Péter mondta kedden este Szegeden. A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, a beruházók az ország gazdasági helyzetén és adókörnyezetén túl a politikai stabilitást, a munkaerő-adottságokat és az infrastruktúrát vizsgálják, amikor eldöntik, hová települjenek.

„Szeged egy fantasztikus város az egyetemmel, a kultúrával, a tradíciókkal, tehát ide nem bonyolult beruházókat ösztönözni, de ahhoz kell a helyi együttműködés is,

mert az csak az első lépcső egy vállalat számára, hogy Magyarországra települ, utána jön a kérdés, ott konkrétan hova” – jelentette ki, utalva arra, hogy végső soron a beruházónak úgy is a helyi hatóságokkal, a helyi önkormányzattal és a helyi polgármesterrel kell majd tárgyalnia.

Szijjártó Péter a SzegedMa Klub fórumán 2019. május 7-én (fotó: Kovács Ferenc)

A SzegedMa Klub szervezésében megvalósult fórumon Szijjártó Péter – reagálva Botka László azon

kijelentésére

, hogy Szegednek nincsen szüksége nagy cégekre – azt mondta, merészebb, bátrabb stratégiát javasol a városvezetésnek. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett, az ország észak-nyugati, észak-keleti és középső térségében a munkaerőpiac korlátozottsága jelenti a legfőbb kihívást, ezért a beruházók nagyon szívesen fordulnak a déli országrészek felé.

„A stratégia, amit a polgármester úr elmondott, elég deffenzívnek hangzik elsőre, és nem javasolnám a követését semmilyen módon”

– jelentette ki.

A fórumon szóba került a május 26-i európai parlamenti választás is. Ezzel kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott, arról döntünk majd, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes erők kerüljenek többségbe az Európai Parlamentben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.