Undorító: zöld víz folyik a szőregi csapból

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Darabos, büdös vizet engedett egy szőregi lakos a csapból – ez látható azon a felvételen, melyet egy Facebook-csoportban tettek közzé. A jelenséget a vízhálózat mosatása okozhatja, eközben a felhasználók azon háborognak, hogy a rossz minőségű vizet is kifizetteti velük a szolgáltató. Vízmű szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel a kormányrendeletben megadott határértékeknek.

“Fél éves kislányomnak engedtem a fürdővízét és ez jött a csapból. Szennyvíz. Iszonyat büdös volt. Már 2 éve heti szinten kicsit büdös a víz, vannak benne darabok, sár jön, de eddig még szennyvízzel nem találkoztam. Ez már több a soknál. Amióta megtörtént ez a “korszerűsítés”, azóta Szeged egyes területein megszűnt az ivóvíz, mint olyan. Helyette van szürkevíz, amiért ivóvíz árat fizetünk és vehetjük mellé literenként 60 forintért az ásványvizet. Meddig maradhat ez így?” – ezzel a szöveggel tette közzé videóját egy szegedi férfi egy Facebook-csoportban.

A videóban jól látható, hogy a műanyagkádban zöld lé kavarog, miközben tusból engedik a vizet. Több hozzászólóban felmerült, hogy a rózsa szűrőjén hogy juthattak át darabok, de mások is jelezték: hasonló minőségű víz van náluk is.

Viszont egy másik hozzászóló azt is írta, hogy ugyanabban az utcában található háztartásában tiszta ivóvizet engedtek a csapból. Ennek ellenére az egyik szőregi felhasználó folyamatosan büdös vízről írt:

“Nálunk van vízszűrő, amit igen sűrűn kell tisztítani. Így nem mocskos a víz ami a csapból jön, viszont undorítóan büdös, záptojás és pocsolyaszag keveréke. Már egy éve nem iszunk csapvizet. Nem mérgezem sem magunkat sem a három gyerekem. A fene tudja mit szednének össze belőle, amitől akár betegek is lehetnek. Ha nem most majd később. Addig marad a gallonos víz” – írta.

A kommentelők között sokan azzal állítják párhuzamba a jelenséget, hogy mindeközben a kifolyt vizet ugyanúgy ki kell fizetni.

“De ha csúszik az ember a be fizetéssel akkor egyből meg találnak, viszont az, hogy tegyenek is valamit a víz minőségéért azt már nem” – szólt hozzá egyikük.

A Szegedi Vízmű a napokban tájékoztatott arról, hogy a vízhálózat mosása miatt romolhat a szolgáltatás minősége. “A mosatás időtartama alatt (9 és 15 óra között) átmeneti nyomáscsökkenés és vízhiány következhet be, és a víz zavarossá válhat. A víz – ülepítés után – fogyasztásra alkalmas, de a vízmű munkatársai javasolják, hogy az érintett időszakban, a munkálatok megkezdése előtt, vételezzenek szükségleteiknek megfelelően ivóvizet. Kérjük a lakosságot, valamint az érintett területek intézményi és ipari fogyasztóit, hogy a jelzett időszakban vízfelhasználással üzemelő háztartási gépeik, műszaki eszközeik üzemeltetésére fokozott figyelmet fordítsanak!” – írták közleményükben. A cégnek elküldtük kérdéseinket az eset kapcsán, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Korábban portálunk is cikkezett a városrész gyenge minőségű vízéről. “Sziasztok! Többszöri bejelentésünkre sem történt változás a víz minőségével. A szűrőnket óránként kell takarítani, különben a lerakódástól nincs víznyomás. Szeretnénk erre megoldást kapni, hiszen a vízből nemhogy inni, de lassan fürdeni sem merünk. Ha valakinek van bármilyen ötlete hogyan tudnánk összefogni kérem jelezze. Esetleg ne fizessünk vízszámlát, amíg ez a helyzet így marad?” – írta egy elégedetlen szőregi lakos tavaly novemberben.

UPDATE: Válaszolt megkeresésünkre a Szegedi Vízmű. Azt írják, hogy “a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel a 201/2001. (X.25.) Korm. rendeletben meghatározott határértékeknek, fogyasztásra alkalmas, az egészségre nem ártalmas.”

Előző sztori

Megérkeztek Szegedre a gyergyói tutajos tűzoltók

Következő sztori

Nincs megállás: újabb kulcsfigura tálalt ki a Szeviép-botrány kapcsán