Politika

Index: közvetlen kapcsolat van Ujhelyi István és a rejtélyes spanyol mutyicég között

Index: közvetlen kapcsolat van Ujhelyi István és a rejtélyes spanyol mutyicég között

2019. április 4., csütörtök
Index: közvetlen kapcsolat van Ujhelyi István és a rejtélyes spanyol mutyicég között

Az Ujhelyi Istvánt érintő korrupciós botrányban Baranyi Sándor egykori Szeviép-vezér többször is megemlítette, hogy Botka és Ujhelyi érdekeltek voltak egy spanyol cég beiktatásában a TISZA M43 Konzorcium milliárdos autópálya építésekor. A Szeged Népe Facebook-oldal észrevette, hogy az Ujhelyi spanyol üzleti kapcsolatát a jobboldali elfogultsággal nem vádolható Index.hu már 2010-ben két terjedelmes cikkben feltárta.

MotoGP-pálya 15 milliárdból

"Amint azt korábban már megírtuk, az eredetileg beharangozott, Kovács Bence János és a Grupo Milton által beígért spanyol befektetők helyett túlnyomórészt a magyar állam pénzéből valósulhat meg a Balatonring sávolyi motorversenypálya, miután tavaly októberben kormányhatározat született arról, hogy az állami nagybank MFB Zrt. 15,3 milliárd forint államilag garantált óriáshitelt nyújt a beruházónak, és az állam tíz éven át további nagyjából 20 milliárd forint központi költségvetési forrást biztosít a MotoGP-futamok megrendezéséhez.” –

írta az Index 2010-ben.

A soha be nem fejezett, de milliárdokért elkezdett Moto GP pálya látképe Sávoly mellett.

Ujhelyi, a projekt mentora

A sávolyi motorversenypálya körül már a kezdetektől ott bábáskodott a projekt két „mentora”, Ujhelyi István szocialista képviselő, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára,

és Suchman Tamás, a térség szocialista képviselője, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. A Grupo Milton támogatta az akkoriban Ujhelyi érdekeltségi körébe tartozó szegedi kézilabdacsapatot is, miközben a szocialista képviselő a Balatonring projekt egyik kormányzati „mentora”, volt kabinetfőnöke és titkárságvezetője, Nagy Balázs pedig a Grupo Miltonnak dolgozott. Az Index megkeresésére Nagy Balázs 2010-ben azt mondta, hogy Kovács Bence Jánossal és a hozzá köthető spanyol beruházói körrel még akkor ismerkedett meg, amikor az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban dolgozott, és amikor Kovács megtudta, hogy elhagyja az államigazgatást, tanácsadói szerződést ajánlott neki.  

"Azóta a hozzá köthető ügyekben elsősorban én tartom a kapcsolatot a politikai és államigazgatási szereplőkkel, köztük Ujhelyi Istvánnal is, akivel jó viszonyban váltunk el”

– fogalmazott akkor Nagy.

Kudarcba fulladt beruházás

A sávolyi Balatonring végül sosem készült el. A pálya építésének költsége 80 millió euró lett volna. A projekt csődbe ment, végrehajtás alá került, a telket 2012. október 13-án aukcióra bocsátották, kikiáltási ára 1,5 milliárd forint, a telken lévő terhelés 3,5 milliárd forint.

Mi is az a Grupo Milton?

A saját állítása szerint nyolcvanhét céget összefogó, spanyol központú Grupo Milton holdingot az interneten csak Magyarországon emlegetik, másutt nincs nyoma. „A Grupo Milton spanyol és angol nyelvű honlapját 2008 februárjában jegyeztette be Mészáros Alexandra a Milton 2006 s.l. nevű spanyol cég nevében, és kizárólag magyarországi és romániai ingatlanprojekteket, elsősorban zöldmezős fejlesztési telkeket kínál.

Az sem derül ki a honlapról, mely cégek volnának a spanyol holding tagjai.

A valenciai székhelyű Milton 2006 s.l. Magyarországon a cégnyilvántartás tanúsága szerint 2008 óta számos leányvállalatot alapított, elsősorban spanyol nevű ingatlan-projektcégeket. A Dun & Bradstreet üzleti adatbázisszolgáltató által rendelkezésünkre bocsátott spanyol céginformációk szerint a Milton 2006 s.l. nevű valenciai céget 2006-ban alapították, vezetői Kovács Bence János és Mészáros Alexandra, a cégnek velük együtt összesen három alkalmazottja van." –

olvasható az Index 2010-ben megjelent cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.