Hírzóna

Amerikai producert megkárosító csalókat ítéltek el Szegeden

Amerikai producert megkárosító csalókat ítéltek el Szegeden

2019. április 9., kedd
Amerikai producert megkárosító csalókat ítéltek el Szegeden

Egy angol-amerikai filmproducert 437 ezer dollárral megkárosító csalókat ítélt három év négy hónap, illetve három év két hónap börtönre a Szegedi Törvényszék kedden.

A két szabadkai születésű férfit különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás és közokirat-hamisítás bűntettében, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság mint tettest, illetve mint bűnsegédet. A bíróság döntött arról, hogy a vádlottak a büntetés felének letöltését követően feltételes szabadságra bocsáthatók. A másodrendű vádlottat a szabadságvesztés mellett a bíróság négy évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlottakkal szemben a bíróság 1,8-1,8 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

A két férfi 2017 októberében megállapodott abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. A producer nevére és személyi adataival - a vádlottak egyikének fényképével - hamis brit útlevelet, személyi igazolványt, vezetői engedélyt és névjegykártyákat készítettek. A hamis okmányok felhasználásával Szegeden a sértett nevére számlát nyitottak. Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába mentek, s a hamis okiratok felhasználásával megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait.

Ezt követően kétezer dollárt felvettek a számláról, 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára utaltak. Majd visszautaztak Szegedre, ahol 12 ezer dollárt felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy érdekeltségükbe tartozó fiktív cégnek. A sértett azonban megtudta, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át, és értesítette a magyar bankot. A vádlottak 2017. október 24-én Szegeden a bankfióknál elfogták. A sértettnek 437 ezer dollár, több mint 120 millió forint kárt okoztak, mivel a pénz nagy részét lefoglalták, így a meg nem térült kár összege mintegy 3,7 millió forint. Az ügy előkészítő ülésén a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak tárgyalásról való jogukról. A bíróság a halmazati szabályok alapján öttől tizenhárom évig terjedő büntetési tételű bűncselekményekkel vádolt férfiakra az ügyészi indítvánnyal megegyező büntetést szabta ki. Az ítélet az elsőrendű vádlott esetében jogerőssé vált, a másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.