Közélet

Sok egyetemista hagyná el Szegedet diploma után

Sok egyetemista hagyná el Szegedet diploma után

2019. március 13., szerda
Sok egyetemista hagyná el Szegedet diploma után

Sok érdeklődőt vonzott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tavaszi Állásbörzéje. A végzősök közül sokan kihasználták ezt a lehetőséget, hogy jövőjük kapcsán tájékozódjanak, azonban sokan nem Szegeden képzelik el karrierük kezdetét. Nem véletlen.

"Szerintem érdemes körülnézni, hogy milyen lehetőségek várnak minket a diploma után. Azonban egyre több ismerősömtől hallom azt, hogy szabadúszóként is jól lehet élni" – mondta Tamás, aki már dolgozott informatikusként egy fejlesztőcégnél, de azt nemrégiben ott hagyta.

"Ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Mindenképp pozitívum, hogy magának osztja be az ember az idejét, projektekben vesz részt és jó referenciára tehet szert, de nem nyújt biztos jövedelmet, ezért van amikor több pénz jut egy hónapra, van amikor kevesebb" – részletezte.

Az SZTE Tavaszi Állásbörzéjén viszont a mérnököket és az informatikusokat keresték a leginkább

. A TIK-ben 70 kiállító gyűlt össze.

"Nem szeretnék Szegeden maradni" – szögezte le Veronika. "A családom a Dunántúlon van, nagyon hiányzik az otthon közelsége és ott sokkal több lehetőségem van elhelyezkedni, mint itt" – tette hozzá. "Összességében elégedett lennék a szegedi kínálattal, de miért maradnék, ha máshol még jobb lehetőségeim vannak?"

"Pesten keresek állást" – mondta szűkszavúan László, aki már közel jár mérnöki diplomájához. "Úgy látom, hogy Szegeden nincs elég lehetőség, hogy a szakterületemen elhelyezkedjek. Kár, mert a család és a barátaim is idekötnek" – részletezte.

Péternek kezd aktuálissá válni a munkahely keresés. "A nyáron végzek, úgyhogy igencsak készülnöm kell. Sok ismerősöm dolgozik Szegeden informatikai cégnél, de nekem Budapest sokkal jobb helyzetben kezdhetek dolgozni és válogathatok is.

Szegeden beszűkültek a lehetőségek, sajnos ezt már a korábban végzett ismerőseim is tapasztalták. " – mondta a végzős egyetemista.

"Azt mondják nekünk, hogy mire végzünk, szükség lesz tanárra." – mondta Viktória, aki másodéves magyar tanári szakon. "Mivel még hátra van három év a képzésemből, így nem tudom, hogy maradni fogok-e, de ha lehetőségem adódik rá, maradnék Szegeden. Vonzó az életpályamodell, remélem megvalósul belőle minden." – fejtette ki. A fiatalok által megfogalmazott gondolatok egybecsengenek azzal, amiről többször cikkeztünk az utóbb időben.

A város vezetése nagy ívben kerüli a lehetőségét annak, hogy komolyabb ipari beruházások települjenek a városba.

Hiába érkezik a kritika, hiába azok süket fülekre találnak a torony alatt, sőt sokszor arrogánsan bizonygatni kezdik igazukat. A szegedi állásbörzével egy napon kezdődött Budapesten a Szakma Sztár Fesztiválon. A rendezvény megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő.

„A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.