Szórakozás

A színház mindig a pillanat varázsa!

A színház mindig a pillanat varázsa!

2019. március 27., szerda
A színház mindig a pillanat varázsa!

A Nemzetközi Színházi Világnaphoz csatlakozott idén a Szegedi Nemzeti Színház. Ezért március 27-én kinyitották a kapukat, és az érdeklődők benézhettek a kulisszák mögé, megleshették a készülő színdarabok próbáit, és olyan folyosókon sétálhattak, amelyeken csak a színészek szoktak.

„1962 óta a színházi világnapon mindig elhangzik egy üzenet, amely összefoglalja, hogy mit is jelent a színház az embereknek, egyetemesen. Idén egy Dél-Amerikai rendezőt kértek fel, hogy megfogalmazza ezeket a gondolatokat. 2019-ben ennek az üzenetnek a lényege az, hogy az a pillanat, amelyet a néző és a rendező együtt él meg, az mozgatja a színház világát.” – foglalta össze a nyílt nap üzenetét Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.

A színházban mindig a jelenre koncentrálnak.

„Ez azért fontos, mert minden színházi alkotó egyszer ugyanúgy bevégzi földi pályafutását, mint a hétköznapi emberek. A színház azért különbözik minden szórakozási lehetőségtől, mert egyszeri és megismételhetetlen. Az, hogy azt a pillanatot, hogyan éljük meg, és hogyan fogadjuk be az érzéseket, amelyeket egy –egy mű kivált belőlünk, csak mi döntjük el, de érdemes kinyitni magunkat, amikor belépünk a színház ajtaján.” – teszi hozzá Barnák László.

A nézők nagyon kíváncsiak voltak, hogy hogyan zajlanak a színházi munkafolyamatok, és külön izgalmat hordoz magában az a tény, hogy bizonyos titkok lelepleződhetnek a látogatók előtt. Ezek az élmények közelebb hozzák az embereket a színházhoz.

Szerda délelőtt a nagy sikerű osztálytermi előadás, az Arany János életművén alapuló Arany-óra vette kezdetét a balett-teremben, 11 és 12 óra között a közelgő bemutatók próbáiba nézhettek bele a vendégek: a Kisszínházban a Parasztbecsület/Bajazzók, míg a Nagyszínházban a Virágot Algernonnak című előadások alkotófolyamatába. Délután épületbejárások indultak, a látogatók a zsinórpadlástól a kelléktárig sok mindent megnézhettek. Este Alexandr Molcsanov A gyilkos című színpadi road movie-jának előadása után nyitott színházpedagógiai foglalkozáson és közönségtalálkozón vehettek részt a nézők a Kisszínházban. A Nagyszínházban pedig Az opera titkai címmel a Liszt-díjas Pál Tamás első karmester vezetésével rendeztek szórakoztató beavatószínházi előadást.

Képek: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.