Közélet

Őz futkározott a házak között Szegeden

Őz futkározott a házak között Szegeden

2019. február 3., vasárnap
Őz futkározott a házak között Szegeden

Mostanában már szinte nem is számít újdonságnak, hogy vadakkal találkozunk Szegeden. Korábban láttak rókát, medvét, nyulat, most pedig egy őz szaladgált az Alkotmány utcában, az erről készült videót a Szegeden láttalak facebook csoportba fel is töltöttek. A szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy ha valaki vadállatot lát, ne próbálja befogni, hanem értesítse a hatóságokat.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a vadak néha bekószálnak a városba. Amerikában ez már teljesen elfogadott, a magyar emberek azonban kevésbé tudnak ehhez hozzászokni. Az urbanicázióval a vadállatok is szívesen jönnek be a városba, leginkább étel reményében.

„A legtöbbször a városban látott állatok kézben voltak nevelve, ezért nem veszélyesek. Ha az erdősávokból kószálnak be, akkor is inkább el kell kerülni őket, ne próbáljuk őket befogni. Az illetékes hatóságok fognak ilyen ügyekben eljárni, a legvégső esetben a Szegedi Vadasparkot is lehet hívni, és segítünk a befogásban.” – mondja Veprik Róbert.

Vörös László vadászmester szerint az emberek nagyon sokszor befognak olyan állatokat, amiket nem kellene. Valószínűleg a fent említett őzt is befogták, majd amikor nagyobb lett szabadon engedték. Több ilyen bejelentést kap a Szegedi Vadásztársaság, ilyenkor minden esetben kimennek, és vagy kihajtják az állatot az erdőbe, vagy befogják.

„ Korábban a Kálvária sugárútról hajtottunk ki őzet, és ezt is tudom tanácsolni mindenkinek, aki vadállatot lát, hogy egyből szóljon nekünk, olyan helyzet ugyanis még nem volt, amit nem tudtunk megoldani. Kiemelném, hogy egyáltalán ne fogadjanak be kóborló állatot, hiszen korábban is azért volt annyi gondunk a rókákkal, mert bent a városban etették őket” – tette hozzá a vadászmester.

A párzási időszakkal megnövekedhet az őzek kóborlása, ezért figyeljünk oda rájuk, ha mi vigyázunk rájuk, ők is fognak ránk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.