Közélet

Embert kergetett a róka Szegeden

Embert kergetett a róka Szegeden

2018. szeptember 6., csütörtök
Embert kergetett a róka Szegeden

Szinte naponta jönnek az újabb hírek a Rókuson kóborló rókáról, vagy rókákról. Eddig nem támadott emberre, szerdán viszont olvasónkat megkergette. Az illetékes hatóságok egyelőre nem vették "üldözőbe" az állatot.

"Ma este engem megkergetett a róka!" – ezt az üzenetet küldte szerkesztőségünknek szerda este Szentgyörgyi Tamás.

Olvasónk a telefontorony mögött sétált, amikor az állat elkezdte üldözni. Mint írta, a környéken mindenki a rókáról beszél és bár szelídnek tűnik, de félnek tőle.Az elmúlt hetekben mi is többször írtuk, hogy

rókát láttak a Vértó környékén

, a

Rókusi körúton

. Valakinek

videóra is sikerült venni

a "ravaszdit".

Tamás szerette volna lefotózni az állatot, nehogy azt gondolja valaki, hogy a fantázia szüleménye a történet, de mire elővette a telefonját az állat továbbállt.

Úgy gondolja, hogy az illetékesek nem veszik komolyan az állat jelenlétét, ami akár komolyabb bajhoz is vezethet, például ha a róka a közeli óvodában keres menedéket.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója szerint a róka nem így reagál, ha emberrel találkozik. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy emberek között nőtt fel, ezért nem fél, mert más esetben kerüli a társaságukat. Csak akkor támad, ha beteg, viszont ebben az esetben nehezen elképzelhető, hogy hetekig a városban "garázdálkodik", mivel elpusztult volna.

„Ha veszélyt jelent az emberekre a róka, akkor lehet kérni az Állategészségügyi Hatóság és a rendőrség közös intézkedését az állat kilövésére. Ha az állat nem tűnik veszélyesnek, akkor is jobb elkerülni, ha látjuk, legalább négy-öt méteres távolságban sétáljunk el mellette”– mondta a vadaspark igazgatója.

A lakókat mindez nem nyugtatja. A Szegedi Vadásztársaságnál korábban azt mondták, hogy nekik nincs olyan eszközük, amivel be tudnák fogni az állatot, a lakók a Közterület Felügyeletet is hiába kérték, ők sem segítettek, az ebrendészet pedig a vadasparkhoz hasonlóan azt mondta, hogy róka fél az embertől.

Az olvasói levél alapján ez a szegedi róka egy igazán bátor állat....

Kérdéseinket elküldtük az illetékes hatóságoknak, ha megérkeznek a válaszok, megírjuk.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.