Politika

Hétpontos akciótervet jelentett be Orbán Viktor

Hétpontos akciótervet jelentett be Orbán Viktor

2019. február 10., vasárnap
Hétpontos akciótervet jelentett be Orbán Viktor

Sem a harmadik kétharmadot, sem a kiemelkedő gazdasági növekedést nem adták ajándékba, Magyarország mindkettőért keményen megdolgozott - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap Budapesten.

A Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében a kormányfő kiemelte: mély összefüggés van a politika és gazdaság között, az eredmények sosem a vakszerencsének köszönhetők. Felidézte: 2009-ben, a baloldali kormányzás vége felé közös vagyonunkat, tartalékainkat és a jövő lehetőségeit is felélték. Azt mondta, Magyarországnak nemcsak válságkezelő csomagokra, hanem teljes megújulásra, új irányra van szüksége. A kormányfő szerint megint vannak, akik nemzetek nélküli világot, nyílt társadalmat akarnak, nemzetek feletti világkormányt "eszkábálnak", és ma is külföldről irányítják őket. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a bevándorlóországokban keresztény-muszlim világ jön létre folyamatosan zsugorodó keresztény aránnyal. Azonban "nekünk, közép-európaiaknak még megvan a saját jövőnk". Orbán Viktorazt is mondta, hogy a bevándorlóországokban keresztény-muszlim világ jön létre folyamatosan zsugorodó keresztény aránnyal. Azonban "nekünk, közép-európaiaknak még megvan a saját jövőnk" - hangsúlyozta, kijelentve ezért: a kormány bevándorláspolitikája szilárd marad, "nix ugribugri". Kitért rá: olyan Európát akarunk, amely tiszteletben tartja az országok, népek saját jövőjéről hozott döntéseit és elfogadja, hogy mi, közép-európaiak a magunk útját akarjuk járni. Egész Európában egyre kevesebb gyerek születik, a nyugatiak erre a bevándorlással válaszolnak: "amennyi hiányzik, annyi jöjjön be", és akkor rendben vannak a számok - magyarázta. Kijelentette: nekünk azonban nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek, és a bevándorlás fegyverletételt jelent. A kormányfő emlékeztetett: családügyben nemzeti egységet hoztak létre, 1 millió 350 ezren vettek részt az erről szóló nemzeti konzultációban, és 80 százalék támogatta a kormány családpolitikáját. Megjegyezte, 9 év alatt megduplázták a családok támogatását, ami arányaiban a legmagasabb Európában.

A hétpontos terv a családokért

Orbán Viktorhétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be, amelyről azt mondta: "ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás". Kifejtette: bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik. Bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják. Közölte: eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át. Kitért rá: azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól. Azt is mondta: elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak. Orbán Viktorarról is beszélt, megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét. Hetedik pontként említette, hogy bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük. Bejelentette a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését, közölve: minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén.

700 milliárd egészségügyre

Beszámolt továbbá arról, hogy a kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is. Évértékelője végén úgy összegzett: Magyarország megvédésére és országépítő munkára hív mindenkit. A rendőrök és a katonák biztos kézzel védik a határt, épül az új magyar hadsereg, képviselőik Brüsszelben állják a sarat, lassan 5 millió magyar dolgozik, a szomszédos országok pedig "tisztelnek bennünket" - sorolta, megjegyezve: "már csak egy kis jókedv és némi humor hiányzik, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik". "Az igazi nagy utazás még vár a magyarokra, és a legnagyobb győzelmek még csak most jönnek. (...) Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta beszédétOrbán Viktor.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.