Novemberi Szerencsenapok Extra

Emlékszik még a szegedi tornádóra? – Videón a Széchenyi téri felfordulás

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1993. június 12-e egy szokványos nyári szombatnak indult, a gyerekek éppen a nyári szünet első óráit élvezték. A kora esti órákban azonban zöld színű felhő gyűlt Szeged fölött, mely félóra alatt káoszt okozott a városban. A Széchenyi téren keletkezett károkról a héten került fel videó az internetre.

Az akkori Délmagyar beszámolója szerint megyeszerte hálózatszerelő munkásokat mozgósítottak. A tűzoltókat először 19 óra 23-kor hívták telefonon, vasárnap reggelig több mint 60 bejelentés érkezett a 25 főt számláló tűzoltóságra, akik 58 esetben vonultak ki. Az 1993-as szegedi tornádó okozta károkról csütörtökön került fel egy videó az internetre. A felvételen a Széchenyi téren kialakult káosz látható.

A Festő, a Szent Ferenc, a Zsótér, a Zoltán, a Vitéz, a Batthyány, a Május 1-je utcákban, továbbá az Ady, Széchenyi, Kolozsvári és Mars téren voltak a legnagyobb rok. “A Hattyastelepen a szennyvíz kiöntött, mert nem működött az átemelő. Itt azonnal be kellett avatkozni. Szentmihálytelken a szél úgy csavart ki egy fát, hogy a vízvezeték is megsérült, ezért a vízműveknek azonnal el kellett hárítaniuk a csőtörést. A Gáspár Zoltán utcában tetőszigetelőlemezt emelt meg a panelház tetején az orkán erejű szél” – írta a megyei napilap.

A reptéren is óriási, milliós nagyságrendű kár keletkezett. “Ahogy a könyvekben meg van írva: megjelent a rotorfelhőzet, melyet oldalról kísértek a viharkutyák. S megindultak, pont a reptéri épületek irányába. Azt hiszem, mi voltunk a vihar centrumában” nyilatkozta Podolcsák András, a szegedi repülőtér megbízott vezetője.

Előző sztori

Balogh Zsolt "telhetetlen" – a legsikeresebb szezonja után búcsúzna Szegedtől

Következő sztori

Kijött az elvonóról Curtis

Legutóbbi hasonló cikkek