Politika

Döntött az MSZP kongresszusa is: Ujhelyi csak a második a listájukon

Döntött az MSZP kongresszusa is: Ujhelyi csak a második a listájukon

2019. február 16., szombat
Döntött az MSZP kongresszusa is: Ujhelyi csak a második a listájukon

Tóth Bertalan, az MSZP-elnöke, frakcióvezető vezeti a szocialisták európai parlamenti (EP) listáját. Az MSZP szombati budapesti kongresszusa 72 százalékos többséggel fogadta el a listát – adta hírül az MTI.

Pénteken cikkeztünk arról, hogy az MSZP EP-listájáról szombaton szavaz a szocialista párt kongresszusa. Akkor azt írtuk, hogy a párt választmányi ülése előtt az elnökség döntése nyomán a listát korábban vezető

Ujhelyi István a tavaszi Európai Parlamenti választásokon már nem vezeti majd a szocialisták listáját

, hanem az elnökük, Tóth Bertalan kerül az élre. Ezt a párt kongresszusa meg is szavazta. A Délmagyar értesülései alapján ez annak a jele is lehet, hogy a párt

Ujhelyit indíthatja Botka László ellen

az őszi önkormányzati választáson. Ugyanis ha Ujhelyi nem szerez mandátumot, a megyei laphoz eljutott információk alapjána szocialista pártvezetés azt fontolgatja, hogy Botka László helyett a jelenleg uniós képviselőt, Ujhelyi Istvánt indítják az őszi önkormányzati választáson Szegeden. A híresztelések szerint az MSZP azért gondolkodik a cserén a párt vezetése, mert több olyan büntetőügy is van a bíróságok előtt, amelyek – akár a kampány kellős közepén – “elérhetnek” Botka Lászlóig, az MSZP viszont semmiképpen nem akarja ezzel azt kockáztatni, hogy elveszíti egyik utolsó bástyáját, Szegedet. A lista harmadik helyén Szanyi Tibor EP-képviselő áll, őket követi Tüttő Kata, az országos elnökség tagja, Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, majd Harangozó Gábor elnökségi tag. A következő a listán a Gurmai Zita, az elnökség tagja, a nőtagozat vezetője, Mester Barnabás, a párt uniós szakértője. A kilencedik és a tizedik helyen két volt uniós biztos: Andor László és Kovács László szerepel. Tóth Bertalan elmondta, a most elfogadott listát nem tekintik véglegesnek, ahhoz ugyanis más pártok csatlakozását is várják. A Párbeszéd már jelezte is, hogy velük közösen kíván indulni az EP-választáson - közölte az MSZP elnöke, majd jelezte, nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát, sőt a visszalépéstől sem zárkózik el, ha erre szükség adódik a későbbi egyeztetéseken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.