Döntött az MSZP kongresszusa is: Ujhelyi csak a második a listájukon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2019. február 16. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt európai parlamenti (EP-) listájáról és választási programjáról döntenek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. MTI/Mónus Márton

Tóth Bertalan, az MSZP-elnöke, frakcióvezető vezeti a szocialisták európai parlamenti (EP) listáját. Az MSZP szombati budapesti kongresszusa 72 százalékos többséggel fogadta el a listát – adta hírül az MTI.

Pénteken cikkeztünk arról, hogy az MSZP EP-listájáról szombaton szavaz a szocialista párt kongresszusa. Akkor azt írtuk, hogy a párt választmányi ülése előtt az elnökség döntése nyomán a listát korábban vezető Ujhelyi István a tavaszi Európai Parlamenti választásokon már nem vezeti majd a szocialisták listáját, hanem az elnökük, Tóth Bertalan kerül az élre. Ezt a párt kongresszusa meg is szavazta.

A Délmagyar értesülései alapján ez annak a jele is lehet, hogy a párt Ujhelyit indíthatja Botka László ellen az őszi önkormányzati választáson. Ugyanis ha Ujhelyi nem szerez mandátumot, a megyei laphoz eljutott információk alapján a szocialista pártvezetés azt fontolgatja, hogy Botka László helyett a jelenleg uniós képviselőt, Ujhelyi Istvánt indítják az őszi önkormányzati választáson Szegeden.

A híresztelések szerint az MSZP azért gondolkodik a cserén a párt vezetése, mert több olyan büntetőügy is van a bíróságok előtt, amelyek – akár a kampány kellős közepén – “elérhetnek” Botka Lászlóig, az MSZP viszont semmiképpen nem akarja ezzel azt kockáztatni, hogy elveszíti egyik utolsó bástyáját, Szegedet.

A lista harmadik helyén Szanyi Tibor EP-képviselő áll, őket követi Tüttő Kata, az országos elnökség tagja, Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, majd Harangozó Gábor elnökségi tag.

A következő a listán a Gurmai Zita, az elnökség tagja, a nőtagozat vezetője, Mester Barnabás, a párt uniós szakértője.

A kilencedik és a tizedik helyen két volt uniós biztos: Andor László és Kovács László szerepel.

Tóth Bertalan elmondta, a most elfogadott listát nem tekintik véglegesnek, ahhoz ugyanis más pártok csatlakozását is várják. A Párbeszéd már jelezte is, hogy velük közösen kíván indulni az EP-választáson – közölte az MSZP elnöke, majd jelezte, nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát, sőt a visszalépéstől sem zárkózik el, ha erre szükség adódik a későbbi egyeztetéseken.

Előző sztori

Latorcai: erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország

Következő sztori

Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti