Politika

Tóth Bertalan előzte meg Ujhelyit az MSZP EP-listáján

Tóth Bertalan előzte meg Ujhelyit az MSZP EP-listáján

2019. február 15., péntek
Tóth Bertalan előzte meg Ujhelyit az MSZP EP-listáján

A párt délután öt órakor kezdődő választmányi ülése előtt az elnökség döntése értelmében lecserélték az EP lista vezetőjét – tudta meg a PestiSrácok.hu. Egészen mostanáig úgy volt, hogy Ujhelyi István áll majd az első helyen, azonban információink szerint az elnökség úgy ítélte meg, szegedi és más botrányos ügyei miatt árthat a pártnak, ha Ujhelyi áll a lista élén. A választmány elé terjesztett névsort így Tóth Bertalan pártelnök vezeti, Ujhelyi a második, Szanyi Tibor pedig a harmadik helyen áll.

Ma 17 órakor kezdődik az MSZP választmányi ülése, ahol első napirendi pontként döntés születik a párt EP listájáról. A PS szerint a nap folyamán kiszivárgott hírek hatására és a szavazás tervezett módja miatt is forrnak az indulatok. A belharc mára odáig tetőzött, hogy

a párton belülről valaki kiszivárogtatta egy választmányi felszólalás írott szövegét, ami arról szól, hogy olyan súlyos pénzügyi visszaélések történtek a pártban 2016-tól, ami ha kiderül, az ÁSZ fel is függesztheti az MSZP támogatását.

Ez pedig a párt végét jelenthetné. Sokakban nemtetszést keltett az is, hogy az EP listáról való szavazást úgy tervezték, hogy az első hely esetében csak egy jelölt lett volna, Ujhelyi István. Az őt követőkről pedig ötös blokkokban lehetett volna voksolni.

Ujhelyi támogatottsága azonban nagyon megosztott. Többen vannak azon a véleményen, hogy a párt jelenlegi EP képviselője kompromittálható, hiszen a Czeglédy-ügyben is sorra derülnek ki az MSZP potentátjait elérő újabb botrányos tények.

Itt a kiszivárogtatott lista, erről szavaznak ma öt után a választmányi küldöttek, majd hétvégén a kongresszusra delegált párttagok.

Ujhelyit indítaná az MSZP Botka helyett Szegeden?

Az sem teljesen kizárt egyébként, ha

igazak a Délmagyar korábbi információi

, hogy az MSZP-ben addig-addig trükközgetnek még, ameddig Ujhelyi végleg kiszorul az EP-listáról és mégis csak Botka László helyett mérettetheti meg magát Szegeden, és indulhat el az őszi polgármester választáson. A Délmagyar ugyanis korábban úgy értesült, hogy a szocialista pártvezetés azt fontolgatja, hogy Botka László helyett a jelenleg uniós képviselőt, Ujhelyi Istvánt indítják az őszi önkormányzati választáson Szegeden.

A lap szerintazért gondolkodik a cserén a párt vezetése, mert

több olyan büntetőügy is van a bíróságok előtt, amelyek – akár a kampány kellős közepén – “elérhetnek” Botka Lászlóig, az MSZP viszont semmiképpen nem akarja ezzel azt kockáztatni, hogy elveszíti egyik utolsó bástyáját, Szegedet.

A Népszava "megerősítette" a PS értesüléseit. A lap

azt írja

, az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé -írták a cikkben

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.