Politika

Cigányozás és karlendítés után sem szakadnak el a Jobbiktól a szegedi, baloldali szövetségesek

Cigányozás és karlendítés után sem szakadnak el a Jobbiktól a szegedi, baloldali szövetségesek

2019. február 6., szerda
Cigányozás és karlendítés után sem szakadnak el a Jobbiktól a szegedi, baloldali szövetségesek

Kiszivárgott felvételek sora kavart botrányt a Jobbik körül januárban. Ezt megelőzően decemberben hirdettek nagy összefogást a Jobbikkal a baloldali, liberális és kormányellenes pártok a túlóratörvény kapcsán. Szegeden is megvolt a nagy összeborulás.

De mit szólnak a pártok ezekhez a rasszista botrányokhoz? Továbbra is szalonképes nekik a Jobbik?

Ilyen nagy békességben, szinte sohasem látott egységben köszönt el 2018 Szegeden:

Hivatalosan a túlóratörvény miatti tiltakozás kovácsolta össze a fenti képen látható "szövetséget". Mi arra voltunk kíváncsiak, továbbra is "szalonképesnek" tartják-e a Jobbikkal kötött szövetséget ezek a baloldali, liberális pártok, illetve politikai szerveződések; azok után is, hogy kiderült:

karlendítéstől

a

cigány-verésig

minden előfordul Jobbikban - legalábbis ha hinni lehet a kiszivárgott hang- és videó felvételeknek. Megkerestük a Nagy Szegedi Összefogás szereplőit: Szabó Sándort az MSZP-től, Binszki Józsefet a DK-tól, Fehér Attilát az LMP-től, Mihálik Edvint a Momentumtól, valamint Tarnay Kristófot a Civil Hálótól, illetve az országos Párbeszéd sajtóosztályát.

Vagy így, vagy úgy, de kiderült: a baloldali, liberális pártok számára továbbra is szalonképes a Jobbik!

A Momentum helyi szervezetének elnöke, Mihalik Edvin tartózkodott attól, hogy más pártok ügyeit véleményezze, mert szerinte "mindenkinek magának kell ezekkel elszámolnia a választók felé". Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei elnöke kifejezte, hogy pártja minden szélsőséges megnyilvánulást elutasít, de "mindenkivel együttműködnek, akivel együtt hatékonyan és érdemben fel tudnak lépni". Vagyis: nem zárkózott el a Jobikkal történő együttműködéstől.

Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője sem cáfolta, hogy gond lenne a rasszista megnyilvánulások miatt,

legalábbis erre utal, hogy nem reagált a kérdéseinkre, de nem is utasította el azokat. Mélyen hallgat az MSZP-n kívül a szegedi DK és a Párbeszéd is, de a mindig beszédes Szegedi Civil Háló sem szólalt meg. Mint ismert, a Jobbik elnöke, Sneider Tamás több botrányban is érintett volt januárban. Először az esküvőjéről szivárgott ki egy felvétel, melyen

a nyakában ülő felesége náci karlendítésnek is felfogható módon pózolt a kameráknak

– ezt Tóth Péter, a párt megyei elnöke úgy kommentálta, hogy szerinte csak azt mutatta Sneider felesége, hogy "hegynek felfelé menjenek". Legutóbb egy vélhetően pár hetes hangfelvétel került napvilágra Sneiderről, melyen a párt elnöke azt mondta:

"Jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök!"

Minden kompromittáló felvételt belső ember, azaz Jobbikos rögzített, majd szivárogtatott ki a kormányközeli sajtónak, legalábbis erre utal azok "exkluzív" és személyes jellege.

UPDATE:

Tarnay Kristóf, a Szegedi Civil Háló alapítója úgy véli, hogy erősen felfújt bulvárfogás az egész, mégis kénytelenek foglalkozni vele, hiszen ügyeiket csak akkor tudják megfelelően közösen intézni, ha a másik hibáival is elszámolnak. "Hosszú távon morálisan nagyobb vétek a mások hibáin való túllépés képtelensége miatti széthúzás, mint a megbocsátás és az újrakezdés lehetőségének megadása" – írta Tarnay. Azaz ők sem zárják ki az együttműködést a Jobbikkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.