Az önkormányzat megmagyarázta: nem titkos, csak nem nyilvános

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az önkormányzat tagadja, hogy titkos lett volna az az egyeztetés, amit Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester és a tervezők folytattak civil szervezetekkel a Széchenyi tér felújításáról kedden a városháza sajtótermében. A Szegedi Civil Háló nyílt egyeztetést kezdeményezett az ügyben, ezt azonban Nagy Sándor lemondta, így valósulhatott meg az a zárt ajtós esemény, amire összesen négy szerveződés képviselőjét hívta meg az önkormányzat. Felmerül a kérdés: ha valóban nem volt titkos az egyeztetés, akkor miért nem engedtek be minket, de például egy bizottsági tagot sem?  

Előzmények

Mint arról beszámoltunk, kedden délután a városháza sajtószobájában Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, valamint a tervezők közösen tartottak egyeztetést a civil szervezetek számára a tér felújításával kapcsolatban. TITOKBAN!

A civilek nyílt egyeztetést akarnak

A Szegedi Civil Háló közleményben reagált az eseményre és az azzal kapcsolatos cikkünkre. Ebben hangsúlyozták, hogy ők nyílt egyeztetésre hívták a város képviselőit, már időpont is volt, de végül azt lemondták és zárt ajtók mögé hívták őket.

„Már a helyszín, időpont és a moderátor személye is le volt fixálva, a Közéleti Kávéház programfüzetében is megjelent, amikor Nagy Sándor alpolgármester visszamondta a rendezvényt arra hivatkozva, hogy “még zajlanak a közbeszerzési folyamatok és ezért az időpont nem alkalmas”

– áll a közleményben.

Az önkormányzat szerint nem volt titkos az egyeztetés

Csodák csodájára, az önkormányzat reagált a megkeresésünkre. A közleményükben hangsúlyozták, hogy nem volt titkos az egyeztetés. Állításuk szerint minden közterületi beruházása során széleskörű egyeztetési folytatnak, többek között a lakossággal, a civil szervezetekkel, az érintett területen működő cégekkel, szakmai szervezetekkel, hatóságokkal.

„Ezeknek az egyeztetéseknek a döntő többsége az érintettek részvételével zajlik, míg a lakossági észrevételek összegyűjtésére rendszeresen tartunk lakossági fórumot, közmeghallgatást, illetve végzünk kérdőíves kutatásokat. Mint minden esetben, a Széchényi tér esetében is ezt a bevált gyakorlatot kívánjuk követni, ennek részeként hívtunk meg négy, az önkormányzatot közvetlenül, írásban megkereső szerveződést, hogy kikérjük a véleményüket.” – olvasható az önkormányzat válaszlevelében.

Ha nem volt titkos, miért nem engedték be a sajtót és egy bizottsági tagot?

A közlemény végén megemlítik, hogy a SzegedMa stábja „nem túl európai módon berontott a rendezvényre.” Valójában csak azután küldtek ki bennünket miután megtudták, hogy nem az ő oldalukat képviseljük. Arra pedig, hogy a Jogi és Ügyrendi Bizottság tagját sem engedték be, nem reagáltak. Ennek ellenére tagadják, hogy titkos egyeztetés volt.

Előző sztori

Vasárnap kezdődik a házasság hete

Következő sztori

Teherautó alá szorult egy férfi Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek