Megszüntetné a szolgáltatást a SZETÁV egy szociális lakásban – vagy mégsem?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
hdr

István alig egy hónapja költözött párjával szociális bérlakásba, a SZETÁV máris megszüntetné a meleg vízszolgáltatást. Legalább is ez áll azon a felhíváson, melyen “személyes egyeztetést kezdeményez” a szolgáltató.

“Hol élünk, hogy ezt meg lehet csinálni valakivel, aki szociális bérlakásban lakik?” – merült fel a kérdés olvasónkban, Istvánban.

István párja az ősszel nyert az önkormányzat pályázatán, így szociális bérlakásba költözhettek december 21-én. Ezt megelőzően december 18-án megszületett a bérleti szerződés István párja és az IKV között, ezzel egy időben 5600 forint előleget fizettek ki a hátralévő decemberi időszakra, a többi hónapra a teljes havi díjelőleg 18 ezer forint.

Röviddel a beköltözés után máris kaptak egy 771 forintról szóló csekket a SZETÁV-tól. “Én ezt december 24-ig befizettem” – állítja István, aki arról is beszámolt, hogy január elején egy újabb csekket kapott a szolgáltatótól. István szerint ez 12 ezer forint körüli összegről szólt, ezt szintén rendezte.

“Meglepődve láttuk az értesítést a múlthéten, hogy mindezek ellenére aznap ki akarták kapcsolni nálunk a távfűtést” – idézte fel.

Az ajtajukon egy papírt tűztek ki, melyen az áll, hogy “a felhasználási helyen nyilvántartott távhőszolgáltatási díjhátralék miatt megkísérelték a szolgáltatás felfüggesztését.” A felhívás azt is tartalmazza, hogy január 14-én újra megpróbálják. Viszont a számlákkal ellentétben ezen nem István párjának a nevét, hanem konkrétan István nevét tüntetik fel. “Én ilyenről még sose hallottam, hogy valakinek a tartozását másra át lehetne ruházni így. Hány emberrel csinálhatják ezt meg valójában?” – értetlenkedett István.

Azt elismerte, hogy valóban volt tartozása egy másik lakásban, de azt a lakást úgy sikerült eladnia volt feleségével 2017-ben, hogy a tartozások rendezése mellett még több százezer forintot kapott az adásvétel után.

“Az ingatlan tehermentesen, beköltözhetően kerül árverésre” – tüntették fel az árverés jegyzőkönyvében. Ez alapján Istvánnak valóban nem volt tartozása.

Megkeresésünkre a SZETÁV azt közölte, hogy István mégis tartozik a szolgáltatónak, ennek a tartozásnak a keletkezéséről és a mértékéről pedig tájékoztatták. “A bérlő egy másik ingatlanban azonban korábban jelentős összegű hátralékot halmozott fel, melyet a kiköltözés időpontjáig csak részben egyenlített ki” – válaszolták.

Ezzel kapcsolatban István elismeri, valóban 66 ezer forintot követel tőle a szolgáltató, de azt az értesítést kapta telefonon, hogy azt az előző lakó halmozta fel.

A felhívással kapcsolatban a SZETÁV azt válaszolta, hogy a társaság többszöri írásos felszólítása ellenére sem rendezte István másik ingatlanban nyilvántartott hátralékát, ezért személyes egyeztetés miatt keresték őt az új lakcímén.

További kérdéseinket a SZETÁV-nak elküldtük, a válaszukat közöljük, amint megkapjuk.

Előző sztori

Egy bravúr kell és minden könnyebb lesz a világbajnokságon

Következő sztori

Megint a lehűléssel kell küzdenünk