Kikaptunk Norvégiától – nagyon távol az olimpia

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Herning, 2019. január 23. Balogh Zsolt (k), valamint a norvég Magnus Gullerud (j2) és Sander Sagosen a német-dán közös rendezésû férfi kézilabda-világbajnokság középdöntõjében játszott Magyarország - Norvégia mérkõzésen a dániai Herningben 2019. január 23-án. MTI/Illyés Tibor
A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-26-ra kikapott Norvégia csapatától a német-dán közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, szerdán Herningben, így tizedik helyezettként búcsúzott a tornától.

A magyar válogatott annak ismeretében lépett pályára, hogy a győzelem és a döntetlen mellett a négygólos, vagy annál kisebb különbségű vereség, illetve legalább 25 lőtt gól esetén az ötgólos kudarc is elegendő számára a csoport negyedik helyének megszerzéséhez, ami a hetedik helyezésért sorra kerülő szombati meccs miatt volt fontos.
Az előző világbajnokságon ezüstérmes norvégok Magnus Jöndal góljainak köszönhetően jól kezdtek, és a német játékvezetők is segítették őket, öt perc alatt három magyar játékost állítottak ki. A magyarok a következő világbajnokság házigazdájával, Egyiptommal futottak versenyt a csoport negyedik helyéért, a meccset pedig a helyszínen tekintette meg a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke, az egyiptomi Hasszan Musztafa is.
A 15. percben került először négygólos hátrányba a válogatott – ebben a támadások során elkövetett hibák is közrejátszottak -, ekkor Csoknyai István szövetségi kapitány időt kért. Csapatának ezt követően is akadtak gondjai – védekezésben és támadásban is -, és mivel a hajrában kétszer is a kapufát találták el, a szünetben háromgólos hátrányban voltak.
A második félidőnek már a negyedik percében ki kellett kérnie második idejét a magyar szakmai stábnak, mert az átvariált felállás ellenére a norvégok 4-0-s sorozatot produkáltak (20-14). A folytatásban az újabb időkérés és a kapuscsere sem segített, az ellenfél szinte tetszés szerint érte el góljait, és hatékonyan védekezett, így a meccs háromnegyedénél már tíz találattal jobban álltak.
A hajrában némileg csökkent a különbség, de nem a szükséges mértékben, így a nemzeti csapat nem vehet részt a szombati helyosztón, amit a hetedik helyért rendeznek.
A norvégok legeredményesebb játékosa Magnus Jöndal és Magnus Röd volt egyaránt hét góllal. A magyar kapusok közül Mikler Roland 34-ből hét, Székely Márton pedig hatból egy lövést védett. A két együttes harmincadik egymás elleni meccsén – 18 magyar siker és két döntetlen mellett – a tizedik norvég győzelem született.
Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport:
Norvégia-Magyarország 35-26 (16-13)Herning, 9000 néző, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 48/35, illetve 43/26
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 6/6
kiállítások: 8, illetve 8 percMagyarország: Mikler – Hornyák, Bodó 4, Bánhidi 4, Lékai 5, Balogh Zs. 11, Bóka 1, cserék: Székely (kapus), Nagy L. 1, Schuch, Ligetvári, Sipos, Ilyés, Juhász, Szita, Máthé, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

Elméletileg a 2-7. helyezettek vehetnek részt a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai selejtezőtornákon, szélsőséges helyzetben akár a tizedik helyezettje is indulhat, ha a későbbi versenyek nyomán kiderül, hogy az Európa-bajnok, a Pán-Amerikai Játékok győztese és az Afrika-bajnok is bekerült a világbajnokság első 8-9. helyezettje közé.
Előző sztori

Előbukkanhat a nap csütörtökön Szegeden

Következő sztori

Csak a szokásos: három afgánt kaptak el Röszkén