Politika

Ismét tüntettek a túlóratörvény ellen

Ismét tüntettek a túlóratörvény ellen

2019. január 3., csütörtök
Ismét tüntettek a túlóratörvény ellen

Több mint ezren gyűltek össze az SZTE rektori hivatala előtt csütörtök este, az első felszólalások után a demonstrálók a megyeházához vonultak. Folytatódott az összellenzéki összeborulás.

A demonstráció hivatalos programja előtt az első sorokban a DK-sok foglaltak helyett, majd mellettük egy ismeretlen férfi gyújtott rá a "Mi vagyunk a soros!" nótára a sajtó munkatársainak megdöbbenésére, hogy aztán véletlenszerű időpontokban bekiabálja ugyanezt. Az első etapban a Dugonics téren Mihálik Edvin a Momentum képviseletében szólalt fel. Beszédében kijelentette,hogy a pártok képviselői azért álltak egy színpadon, mert megértették, amit üzentek nekik. "Eljött a tettek ideje. Ellenzékinek lenni azt jelenti együtt küzdünk az igazságtalan és kizsákmányoló hatalom ellen” – mondta Mihálik.

Tarnay Kristóf, a Civil Háló alapítója hosszasan beszélt a mai magyar média állapotáról, majd felolvasta a Fidesz szegedi alapszervezetének

közleményére

írt reakciójukat. "Nagyon elszámolták magukat, ugyanis a számok épp ennek az ellenkezőjét mutatják: a Policy Agenda reprezentatív kutatása szerint a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a túlóratörvényt" – állt a közleményükben.

Szeged szocialista parlamenti képviselője, Szabó Sándor vette át a szót, aki úgy fogalmazott, "két választás van előttünk: mutassuk meg, képesek vagyunk összefogni az EP- és az önkormányzati választásokon is. De csak együtt, és csak közösen."

A tüntetésen szakszervezeti elnökök is részt vettek, így Naszály Gábor, az Egységes Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki hangsúlyozta, azért tüntettek, mert a dolgozóik érdekeit védik. Az LMP-s Fehér Attilát követően Radics Gábor, a Szegedi Gumigyár Szakszervezetének titkára mondott beszédet a túlórázás személyes és élettani hatásairól.

Ezt követően a Rákóczi térre vonultak a tüntetők a kormányhivatalhoz, ahol a Párbeszédes Kovács Tamás Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozataiból mutatott részleteket, majd a DK-s Binszki József önkormányzati képviselő azzal ijesztgette a hallgatóságot, hogy a Fidesz elvette a szabad szombat intézményét a Magyarországon keresetből és bérből élőktől."Azt gondolom, ez a tömeg dicséretes, de még nem elegendő" – fogalmazott.

A megyeháza előtt Kiss Ernő, a Közgyűjtemények és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Csongrád megyei elnöke a Bánk Bánt idézte beszédében. A baloldali városvezetéssel lepaktáló jobbikos Tóth Péter Szálasi időszakához hasonlította a 2010 utáni Magyarországot és a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.