Egészség

Az influenza szövődményei a legveszélyesebbek

Az influenza szövődményei a legveszélyesebbek

2019. január 30., szerda
Az influenza szövődményei a legveszélyesebbek

Látogatási tilalom van Csongrád megye fekvőbeteg ellátó intézményeiben, mert a megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Jelenleg a mérsékelt tartományban van az influenzajárvány Szegeden, ha tovább növekszik a megbetegedések száma, akkor elérheti a magasabb besorolást.

Hódmezővásárhelyen és Szentes környékén már magas besorolásban van az influenzajárvány, ugyanis az utóbbi városban és környékén 137 fő megbetegedését jelentették, az előbbinél pedig 530-an betegek. Ezekben az esetekben a Megyei Tisztifőorvos elrendeli a kórházakban a látogatási tilalmat, hogy ne terjedjen tovább a betegség. „Minden fekvőbeteg ellátó intézmény másképp értelmezheti a látogatási tilalmat. Van, ahol védőfelszereléssel be lehet menni, és van olyan kórház, ahol a szülők csak úgy látogathatják a gyerekeket, ha felveszik a védőoltást.” – tájékoztatott Bosnyákovits Tünde, Megyei Tisztifőorvos. A legtöbb megbetegedés a gyermekek körében van. A beteg emberek 40 százaléka 0-14 éves kor között van. Mégis a legmagasabb az influenzások száma a 3-5 éves gyerekek között van, mert ők vannak a legtöbbet közösségben, és a higiéniára sem fordítanak akkora figyelmet. A legkevesebb megbetegedés a 65 év feletti korosztályból kerül ki. A gyermekek körében a 150 darab oltóanyag teljesen elfogyott, arra még pontos adatok nincsenek, hogy felnőttek közül hányan oltatták be magukat. A Megyei Tisztifőrovos szerint még mindig nem késő felvenni az oltást, ugyanis ártani nem árt, még a járvány idején sem. A védettség kialakulásához két hét szükséges, ez alatt az időszak alatt érdemes elkerülni a betegeket, és minden fertőtlenítsünk. Az influenza szövődményei lehetnek a legveszélyesebbek. A betegség erős lázzal, és hirtelen rosszulléttel kezdődik. A betegség gyors lefolyású, de ha nem feküdjük ki, akkor komoly bakteriális fertőzést is kaphatunk. A legjellemzőbb az arcüreggyulladás, a tüdőgyulladás, súlyosabb esetekben az agyhártyagyulladás.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.