A túl magas elvárásokba buknak bele az újévi fogadalmak

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az újév kezdetén sokan kísérletet tesznek arra, hogy megváltoztassák addigi életüket. A gond az, hogy néha túl sok, és túl irracionális fogadalmat teszünk, ezért nehéz ezeket betartani. Pszichológussal beszélgettünk a sikeres újévi ígéretekről. 

Leszokok a cigiről! Lefogyok! Kevesebbet facebookozok! – sorolja a legjellemzőbb újévi fogadalmakat Barkász Heléna pszichológus. Sajnos a legtöbben elcsépelt, unásig hallott ígéreteket tesznek maguknak, és egyszerre többet is, ezért nagyon nehéz őket betartani. – állítja a szakember.

„Az újévi fogadalom nem egy rossz dolog, ugyanis ilyenkor kap egy nagyobb motiváció fröccsöt az ember, sutba lehet dobni az elmúlt év sikertelen próbálkozásait, és újabb 12 hónap áll a rendelkezésre az élet megváltoztatására. Azonban a legtöbben nem magukhoz, hanem a társadalom elvárásaihoz igazítják a fogadalmaikat, így kevés az esély a sikerre.” – magyarázza a pszichológus.

Azt kell ilyenkor végig gondolni, hogy miért egy újév kell ahhoz, hogy bizonyos dolgokat elkezdjünk. Ilyenkor több haladékot kapunk a teljesítésre, van például fél évünk, hogy elérjük nyárra az áhított bikini alakot. Idő kell ahhoz, hogy valami szokássá váljon az életünkben. És az se mindegy, hogy egy ígéret ad vagy elvesz tőlünk. A cigiről leszokás azért is nehéz, mert az az elején elvesz az egyéntől, mert ezzel nyugtatta magát ideges szituációkban. Hosszú távon lesz ennek is csak érezhető a jótékony hatása.

Fontos, hogy adjunk engedményeket magunknak, ne pedig az egész változástól ijedjünk meg. Ha nem jön össze a heti három edzés, akkor értsük meg, hogy a heti kettő, de akár az egy is változás, és jótékony hatással van ránk. A legkönnyebb feladni az újévi fogadalmat pár hét után, ez azonban önbecsapás.

„Vannak olyan emberek, akik gond nélkül végig viszik az újévi fogadalmaikat, ők azonban csak egy-két célt tűznek ki maguk elé, és azokat következetesen be is tartják, és azt se felejtsük el, hogy nem kell ahhoz egy új év, hogy változtassunk az életünkön, ezt bármikor megtehetjük, akármelyik hétköznap.” – teszi hozzá Barkász Heléna.

Előző sztori

Szili Katalin: elsődleges cél a Kárpát-medence és a magyarság megerősödése

Következő sztori

Több ezer ember korai halálozását okozza a légszennyezettség